Hej venner!
I dette blogindlæg vil jeg komme ind på, hvordan du flytter med din kat på den mest skånsomme måde. Jeg håber, du kan bruge noget af min erfaring til at få en god flytning med din egen kat.
Selve flytningen med katten
Kan du flytte katten dagen før?
Det allerbedste tidspunkt at flytte din kat er faktisk dagen inden den store flyttedag. Grunden til dette er, at selve flyttedagen er hektisk, der er mennesker ind og ud af din bolig, og alt er bare slet ikke, som det plejer at være for din kat.
Hvis du flytter din kat dagen inden den store flyttedag, så sørg for at indrette et lille rum til katten i dit nye hjem (Se evt tidligere blogpost “Den bedste start for din nye kat”). Rummet er for katten en tryg base, som du ikke behøver at stille møbler i på selve flyttedagen. Således kan du flytte med alle andre døre åbne i jeres nye bolig og gå ind og ud uden at bekymre dig over, om din kat render ud og bliver væk. Din kat har haft et døgn til at vænne sig til rummet, og selvom lydene er fremmede og skræmmende for katten under selve flytningen, er det klart det bedste og nemmeste for jer begge. Du skal naturligvis have indrettet rummet med alle kattens ting, så den føler sig hjemme og tryg med dens vante legesager, seng og kattebakke. Har du ikke et rum, du kan undvære på flyttedagen, kan du overveje at lave kattens base på badeværelset, men vær i så fald opmærksom på, at eventuelle flytte-gæster IKKE lukker katten ud af rummet, når de skal bruge toilettet. Lås døren, hvis det er muligt, eller sæt en seddel på døren.
At flytte katten på selve flyttedagen
Hvis du ikke har mulighed for at flytte din kat dagen inden, så sørg for at katten befinder sig i det rum, som sidst skal flyttes. Kan du rydde et rum helt for alle flyttekasser og møbler, således at der kun er din kats vigtigste ting i rummet sammen med katten, er det afgjort det bedste. Du lukker døren ind til katten, og så flytter du velvidende, at din kat er lukket inde i et rum med alt det, den har brug for. Sørg for at låse døren, eller sæt en stor seddel på døren, hvor du skriver: “LØS KAT! DENNE DØR MÅ IKKE ÅBNES!” Dette virker måske voldsomt, men under en flytning med mange mennesker, flytterod, kasser, møbler og måske fremmede flyttefolk, er det ikke sikkert, at alle husker, at lige netop døren til rummet med din kat i, ikke må åbnes. Når tingene skal gå stærkt, kan man glemme det, så tag dine forholdsregler.
Hvis du kan flytte alle dine ting og komme tilbage bagefter og hente din kat med alle kattens ting, er det afgjort det bedste. Kan dette ikke lade sig gøre, så sørg for, at du tager din kat med ned i bilen i transportkassen til allersidst. Hvis katten er i soveværelset, som skal flyttes som det sidste, sæt da katten i transportkassen, og sæt den ned i bilen, inden I flytter sengen ud. Spænd transportkassen fast med sikkerhedssele på bagsædet, og læg et tæppe over kassen, så din kat ikke får unødvendige indtryk på vejen hen til dit nye hjem.
Når du ankommer til dit nye hjem, så sørg for at tage alle din kats ting med op som det allerførste. Stil dem i et værelse, som du ikke behøver at stille møbler og flyttekasser i. Alternativt kan det være toilettet, hvis du sikrer dig, at ingen åbner døren under selve flytningen. Når din kats ting er på plads, henter du katten og stiller transportkassen med lågen åben i rummet og lukker døren. Lås døren, hvis du kan, og hvis ikke, så sæt sedlen på døren med “LØS KAT! DENNE DØR MÅ IKKE ÅBNES!”. Derefter går du/I i gang med at flytte.
Opsummering:
Flytning af katten dagen inden den store flyttedag:
- Sæt alle kattens ting ind i rummet med katten
- Lås døren til rummet, eller sæt en seddel på døren med “LØS KAT! DENNE DØR MÅ IKKE ÅBNES!”, så ingen åbner døren ved et uheld
Flytning af katten på den store flyttedag:
- Sørg for at have din kat lukket inde i ét rum under hele flytningen
- Lås døren til rummet, eller sæt en seddel på døren med “LØS KAT! DENNE DØR MÅ IKKE ÅBNES!”, så ingen åbner døren under flytningen
- Flyt din kat som det allersidste – gerne efter alt er flyttet, hvis det er muligt
- Dæk transportkassen til i bilen, så katten undgår unødige indtryk
Når du ankommer til dit nye sted:
- Sæt som det allerførste alle kattens ting ind i det rum, den skal opholde sig i, og herefter katten, inden I går i gang med at bære ind
- Lås døren til rummet, eller sæt en seddel på døren med “LØS KAT! DENNE DØR MÅ IKKE ÅBNES!”, så ingen åbner døren på flyttedagen
- Når alt er flyttet, og ingen skal ud og ind af hoveddøren, kan du gå ind og se til din kat
Et rum ad gangen
Det er vigtigt, at du viser din kat ét rum ad gangen i jeres nye hjem. Hvis du har brug for at pakke ud og sætte møbler ind i det rum, katten er startet med at være i, så start fx med at klargøre soveværelset, så godt du kan. Herefter kan du flytte din kat og alle dens nødvendige ting derind og lave en ny base til den der. Derefter skal katten vises ét rum af gangen og være faldet helt til, inden den bliver præsenteret for et nyt rum. Husk at have alle vinduer lukkede, så din kat ikke kan stikke af og blive væk.
Hvornår er katten klar til at udforske næste rum?
Det er ikke til at sige, hvornår din kat er klar til at udforske næste rum i jeres nye hjem, så det er meget vigtigt, at du læser dens signaler. Alle katte er forskellige, og du skal derfor hellere tage det langsomt. Hvis din kat farer sammen, når du åbner døren ind til den, er den formentlig ikke klar til at udforske resten af hjemmet. Lad den først føle sig helt tryg, inden du udvider dens territorium. Jo færre rum, du kan præsentere for den ad gangen, jo bedre. En god idé er også at placere din kats forskellige huler, tæpper, kradsemiljø og legetøj rundt omkring i jeres nye hjem. Ved at gøre dette, spreder du din kats duft, og den vil føle sig langt mere tryg.
Skal din kat være udekat?
Hvis din kat skal være udekat, er det meget vigtigt, at du venter med at lukke den ud i mindst 14-21 dage. Din kat har brug for denne tid til at lære, at dette er dens nye hjem, så den ikke stikker af og forsøger at finde tilbage til sit gamle hjem. Din kat skal simpelthen knyttes til jeres nye sted. Når du skal lukke din kat ud første gang, er det at foretrække, at du lufter den i sele. Derved kan katten lære det nye sted at kende, inden den får lov at løbe selv. Du kan evt. bruge de 14-21 dage indenfor med at vænne katten til at gå i sele. Sørg for at sprede kattens brugte kattegrus rundt omkring udenfor og tæt på dit hjem, lige inden du lukker den ud, så den kan kende sin egen duft og nemmere finde hjem igen.
Det kan også være en god idé at lukke din kat ud på tom mave de første par gange. Hvis den er sulten, er den langt mere motiveret for at komme hjem til dig og spise igen inden for kort tid. Når katten kommer hjem igen, er det bare om at tilbyde den et dejligt måltid mad, så den ved, hvad den har i vente fremover.
Når katten bor tæt på sit gamle hjem
Hvis du flytter ind i et område tæt på jeres tidligere hjem, er der stor sandsynlighed for, at katten vil løbe tilbage til jeres gamle hjem. Du skal derfor informere de nye mennesker i din gamle bolig om, at din kat muligvis vil forsøge at komme ind til dem. Giv dem dit telefonnummer, så de kan ringe til dig, hvis din kat pludselig står i deres hjem.
Vær opmærksom på, at det kan tage mange måneder, før din kat vænner sig til sit nye hjem, hvis det gamle ligger i nærheden. Hvis din kat insisterer på at vende tilbage og ligefrem skal krydse en trafikeret og farlig vej for at komme derhen, er det en god idé at overveje at bygge en løbegård til den eller at indhegne din have. Det er vigtigt, at den ikke kommer i fare udenfor. Katte kan være utroligt stædige, og de er uden tvivl vanedyr, så det er om at være kreativ, hvis din kat fortsat insisterer på at vende tilbage til sit gamle hjem.
Hjælpemidler fra dyrlægen til din kat
Der findes flere forskellige hjælpemidler, som kan hjælpe din kat med at minimere stress under pressede situationer som fx en flytning. Spørg din dyrlæge til råds et par uger inden flyttedagen, så du kan nå at give din kat noget, der kan hjælpe den mod stress. Der findes mange forskellige typer af præparater, som din dyrlæge kan vejlede dig om. Jeg selv foretrækker at give Monty og Molly produkterne Kalm og Zylkene hver dag et par uger inden, vi skal til dyrlægen. Det er naturmidler mod stress, og det hjælper dem. Især Monty har gavn af dem, da han ikke er glad for uvante situationer. Hvilke produkter, der virker på netop din kat, og hvad din kat har brug for, skal du altid spørge din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske om.
Min flytning med Monty og Molly
Jeg er for nylig flyttet i et rækkehus med Monty og Molly. Molly har taget hele flytningen i stiv pote, mens Monty ikke har været helt så nem at overbevise.
Jeg overtog boligen således, at jeg havde 14 dage til at flytte i. Det var rigtigt rart, for så kunne jeg starte med at flytte alle vores nødvendige ting inden flytningen af Monty og Molly.
Da alt var på plads, tog jeg alle deres ting og lavede en tryg base til dem i soveværelset. Grunden til, at jeg valgte soveværelset som det første, var, at Monty og Molly altid sover i sengen med mig, og det ville være unaturligt for os alle tre at bryde dette.
Sengen blev straks indtaget
Jeg havde kattebakke og deres ting i soveværelset i ca. 3-4 dage. Da de var trygge, og rigtig gerne ville ud af værelset, fik de adgang til resten af førstesalen i huset. Jeg købte et sikkerhedsgitter til børn til trappen, så de ikke kunne komme ned i stueetagen, før de var klar til det.
Jeg var overbevist om, at ingen af dem kunne komme over sikkerhedsgitteret. Det viste sig ikke at være sandt, da Molly en dag stod nede i stuen og sagde “meow” til mig! Hun var hoppet over gitteret og var spankuleret ned af trappen, som havde hun aldrig lavet andet. Jeg blev temmelig overrasket og måtte derefter forhøje gitteret med en hjemmelavet forlænger.
Gitteret med den hjemmelavede forlænger
Jeg havde gået i flere uger og planlagt, hvordan jeg skulle lægge tæppe på trappen, så Monty og Molly ikke ville glide og falde ned af den – jeg er jo en temmelig overpylret mor. Løsningen dukkede op en dag, jeg havde glemt at lukke lågen til førstesalen, og BÅDE Monty og Molly stod i stuen og gloede på mig og sagde “meow meow”. Jeg fattede ikke, hvordan især Monty var gået ned af den glatte trappe, men det var han altså, og da jeg testede ham i at gå et par trin, fandt jeg hurtigt ud af, at det kunne han da sagtens finde ud af. Derfor droppede jeg projekt “læg tæppe på hele trappen”.
Da Monty og Molly havde sneget sig ned i stuen to gange, blev jeg overbevist om, at de var klar til at have adgang til hele vores hjem. Det tog omkring 14 dage i alt. Havde jeg kun haft Molly at tage hensyn til, havde hun haft adgang til hele huset tidligere, men da Monty har diabetes, og hans blodsukker påvirkes af stress, blev det i et meget roligt tempo. Det er jeg glad for den dag i dag.
Monty for enden af trapperne
Jeg vil slutte dette blogindlæg af med at ønske dig og din kat en rigtig god og tryg flytning.
Kærlighed, Mikala