Den bedste start for din nye kat

Hej venner!

I dette blogindlæg vil jeg komme ind på, hvordan du giver din nye kat den allerbedste start på livet i dets nye hjem hos dig.
Jeg har adopteret flere katte igennem mit liv, arbejdet på et internat og lavet en masse research. Jeg håber, du kan få gavn af mine erfaringer.

Inden du adopterer en kat

Du skal have en række ting på plads, når du adopterer en kat. Du kan vælge at have dem klar inden katten kommer hjem til dig, eller du kan vælge at købe tingene fra det sted du adopterer fra.

  1. Kattemad – Hvilket mærke er katten vant til at få? Hvad anbefaler dyrlægen af foder? Skal den have både vådkost og tørkost?
  2. Kattebakke, kattegrus og ske til kattegrus – Jeg vil altid anbefale at købe kattegrus uden duft. Kattens lugtesans er langt bedre end vores, og kan katten ikke lide lugten af fx lavendel eller babypudder, kan du risikere, at den ikke besørger i bakken.
  3. Transportkasse – Vælg en, der er stabil, selvom det ikke nødvendigvis er den pæneste.
  4. Tæppe til indeni transportkassen og udenpå – Du kan med fordel tage det tæppe med, som katten har brugt det sted, du adopterer den fra, for så er duften velkendt for katten, og den vil føle sig mere tryg. Du kan dække transportkassen til med et tæppe, så katten ikke bliver skræmt af alt det, den ser på vejen hjem.
  5. Lav en hule, sæt en kurv og skab andre bløde steder – Det hjælper katten til at føle sig tryg i det nye hjem.
  6. Kradsetræ – Kattens natur er at kradse i ting, og derfor skal den naturligvis have mulighed for det. Kradsetræer er en god idé, men vær opmærksom på, at det ikke nødvendigvis forhindrer din kat i at kradse i dine møbler, fordi de er blødere, langt mere spændende, og fordi den ikke må.
  7. Legetøj – Din kat skal stimuleres, uanset om det er en killing, en voksen kat eller en seniorkat.
  8. Brugt kattegrus fra tidligere hjem – Det kan forekomme lidt mærkeligt at bede om noget af kattens brugte kattegrus fra det sted, du adopterer den, men det kan faktisk hjælpe din kat med at finde vej til ”toilettet” i det nye hjem. Du skal bare hælde en lille pose af kattens brugte grus op i den nye kattebakke. Så kan katten lugte, at den før har besørget lige netop der og vil nemmere forstå, at den skal bruge kattebakken.

Tryghed starter med ét rum

Inden du kommer hjem med din nye kat, skal du sørge for at have gjort et mindre rum klar til den. Dette rum skal din kat opholde sig i de første 24 timer eller længere. Det vil sige, at du skal stille kattebakken, mad, vand og en puttehule ind i rummet. Når du så kommer hjem med din nye kat, skal du stille transportkassen ind, åbne lågen og evt. slukke lyset i rummet. Så kan din nye kat få lov at komme ud af transportkassen i sit eget tempo og udforske dette rum, uden at det bliver alt for voldsomt med indtryk.
Sommetider er det bedste for katten, at du slet ikke er i rummet de første par timer, så den kan få fred og ro til at “lande” det nye sted. Har du en kat, som føler sig fuld af selvtillid og gå-på-mod, er det ikke sikkert, at det er nødvendigt, men uanset hvad skader det i hvert fald ikke katten at få tid og ro alene de første par timer.

Pas på med larm og mange folk

Det er meget vigtigt, at din kat ikke møder alle dine familiemedlemmer og venner på én gang og bliver udsat for en masse larm de første dage og måske uger. Den skal være helt tryg, så den ikke ender med at blive angst for alle de forskellige mennesker og for larmen. Vent derfor også med at støvsuge før efter et par dage. Forestil dig, at du er landet et helt fremmed sted med en masse fremmede dufte og lyde, og du ikke helt kan afgøre, om det er farligt eller ej. Pludselig kommer der så en masse fremmede skabninger ind i dit rum og vil løfte dig op, lege med dig, tale til dig, tage billeder af dig, og du er slet ikke sikker på, om der sker noget ubehageligt. Det er sådan, din kat vil føle i starten, så giv den tid og ro, så den kan føle sig tryg. Senere hen kan du stille og roligt lade den møde flere mennesker.

Dine hænder er ikke legetøj

Har du adopteret en killing eller ungkat, vil den formentlig gerne lege lige med det samme. Dette kan være en måde, hvorpå du og din kat nemt kan lære hinanden at kende. Hvis det er første gang, du har kat, så husk på, at en killing og en legesyg ungkat kan forveksle dine hænder med legetøjet. Du kan få en masse rifter og måske ligefrem føle dig utryg ved at lege med din kat, hvis du bruger dine hænder som legetøj. Sørg derfor altid for at lege med et stykke legetøj, så den ikke lærer, at hænder skal angribes.

Kat og børn

Hvis du har børn, er det vigtigt, at børnene har forståelse for, at katten har brug for ro den første tid, og at børnene lærer at respektere kattens egne steder, så den kan være fri for berøring, når den spiser, drikker, sover og går på kattebakken. Derudover skal du lære dine børn, hvordan man leger med katten, så den ikke kradser dem og bruger hænder og fingre som legetøj.

Hvornår er katten klar til at udforske næste rum?

Det er ikke til at forudsige, hvornår din kat er klar til at udforske næste rum i dit hjem. Det er derfor meget vigtigt, at du læser dens signaler. Er du i tvivl, så spørg din dyrlæge til råds eller det internat, du evt. har adopteret din kat fra.

Min oplevelse med Mickey

Jeg adopterede engang en meget nervøs hankat ved navn Mickey, og det tog mange uger for Mickey at vænne sig til det første rum, han opholdt sig i. Hele processen endte med at tage over en måned. Jeg havde Mickey på mit badeværelse, hvor han gemte sig den første uge. Mickey var blevet efterladt af sin familie, og han havde kæmpet med at finde mad og overleve i mange måneder, hvilket betød, at han var meget medtaget og meget nervøs for mennesker.

Jeg satte mig ud til Mickey på badeværelset mange gange om dagen, hvor jeg læste op af en bog, så han kunne høre og vænne sig til min stemme. Da han havde sultet og derfor var meget drevet af mad, satte jeg mig ud til ham og læste op af bogen, imens han spiste. Jeg sad flere meter fra ham og havde placeret madskålen, så han kunne sidde og spise bagved en kattehule. Han sad og kiggede på mig, mens han spiste, og sådan gjorde vi den første uges tid, indtil Mickey lige så langsomt blødte op, og jeg kunne begynde at lokke ham tættere på mig med godbidder. Efter 14 dage kunne jeg ae ham, og da han ikke længere farede sammen, når jeg kom ud på badeværelset, men i stedet mødte mig med høj hale, åbnede jeg døren til resten af min lejlighed. Jeg kunne desværre ikke præsentere ham for et rum mere, da resten af min lejlighed var ét kæmpestort rum. Jeg bevarede alle hans ting på badeværelset endnu en uges tid, indtil han selv lagde sig i min seng og sofa og virkede tryg ved resten af lejligheden. Derefter kunne jeg beslutte, hvor jeg ville stille kattebakken, kattehuler, kradsetræer, mad og vandskål.

Min oplevelse med Monty

Det var en helt anden oplevelse, da jeg adopterede Monty. Monty var ikke nær så nervøs, som Mickey havde været, og det tog kun et par dage, før han havde set hele den store lejlighed, vi boede i. Monty var ekstremt nysgerrig, og er det i øvrigt stadig, og han kan simpelthen ikke acceptere lukkede døre. Han stod derfor og miavede ved den lukkede dør i soveværelset, hvor vi havde placeret ham som det første rum. Vi var meget trætte, for vi fik ikke ret meget søvn, da Monty var fuld af krudt og bare ville udforske det hele på én gang!
Vi tog dog ingen chancer, da vi var bange for, at han kunne ende med at blive overstimuleret og stresset, så vi holdt ham i soveværelset et par dage, indtil han fik lov at udforske resten af lejligheden.

2013: Monty kunne godt lide at gemme sig i en skuffe under sengen, i den første tid efter vi havde adopteret ham.

Læs din kats signaler

Alle katte er forskellige, og det er en god idé at gå langsomt frem, så det ikke ender med, at katten bliver overstimuleret, bange og får en dårlig start på sit nye liv med dig.
Læs din kats signaler, så godt du kan. Hvis den farer sammen, når du åbner døren til rummet, den opholder sig i, er den formentlig ikke klar til at udforske resten af hjemmet. Lad den først føle sig helt tryg, inden du udvider dens territorie. Jo færre rum, du kan præsentere den for ad gangen, jo bedre.

Mange foretrækker at isolere katten i soveværelset den første tid, da der ofte er mindst trafik i dette rum. Derudover kan det virke beroligende på katten, når du ligger og sover. Du er nemlig til stede uden at være “på”. Måske vil den endda komme op i sengen og putte sig ind til dig. Andre foretrækker at præsentere katten for et kontor eller et badeværelse, man ikke bruger, de første dage.

Gode råd til de første dage med din nye kat

  1. Hav et rum klar med kattens ting, så du kun behøver at stille transportkassen ind og åbne lågen.
  2. Fyld evt. lidt af kattens gamle kattegrus i den nye kattebakke for at guide din kat til ”toilettet”.
  3. Lad katten bo med sine ting i et enkelt rum mindst et døgn.
  4. Begræns mødet med nye mennesker og minimér larm.
  5. Lad katten få ro, og forsøg ikke at tage den ud fra møbler, den gemmer sig under, men lad den komme ud af sig selv.
  6. Læs din kats signaler og gå langsomt frem.
  7. Præsentér efterfølgende katten for et rum ad gangen (så vidt det er muligt).
  8. Det er okay at gå tilbage i processen, hvis det var for meget for din kat at udforske nye rum.
  9. Sæt dig ned på kattens niveau og snak stille og roligt med den. Brug evt. godbidder, hvis den må få det.
  10. Luk ikke din kat ud i naturen før efter minimum to uger inden døre, og sørg for at den er neutraliseret, inden den kommer ud, så den ikke laver uønskede killinger. Drys lidt grus fra kattebakken rundt langs hækken, så hjælper du din kat med at afmærke dens territorium, og den kan derfor lettere finde ud af, hvor den bor.

Med alle disse ting på plads er der bare tilbage at ønske dig en rigtig god start på et langt liv med dit nye pelsede familiemedlem.

Kærlighed og potedask,
Mikala og Monty

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy