Når din kat spinder kælent, fortæller den dig, at den er glad. Desværre er den ikke lige så god til at fortælle dig, når den ikke har det godt. Faktisk er katte eksperter i at skjule, når de er syge.
Blodtryksmåling giver svar
Det gælder især forhøjet blodtryk, som ikke er en akut lidelse, men en lidelse, som udvikler sig over længere tid. Din kat viser ofte ikke tegn på forhøjet blodtryk, før tilstanden er meget fremskreden, og derfor kan man kalde det en tavs sygdom.
Den bedste måde at diagnosticere forhøjet blodtryk hos katte består af en hurtig og smertefri måling af deres blodtryk for at se, om det er for højt – ligesom hos mennesker.
Forhøjet blodtryk påvirker organerne
Det er vigtigt at være opmærksom på forhøjet blodtryk, for sygdommen kan have negative virkninger på din kats vitale organer. Nyrer, øjne, hjerne, hjerte og blodkar kan tage skade, hvis det forhøjede blodtryk ikke behandles, og det kan forkorte kattens liv.
Symptomerne på forhøjet blodtryk kan være svære at få øje på, og kan også forveksles med andre lidelser. Men hold øje med, om katten ændrer adfærd, og om den får forandringer i øjnene, f.eks. blødninger eller pludselig blindhed. Frem for alt, bed dyrlægen om at måle blodtrykket.
Du kan med fordel få din kats blodtryk målt en gang om året i forbindelse med det almindelige sundhedstjek hos dyrlægen. På den måde mindsker du risikoen for, at din kat bliver ramt af alvorlige sygdomme.
Hvor gammel er din kat?
Forhøjet blodtryk er en almindelig sygdom, især hos ældre katte, og den udvikler sig normalt sammen med andre sygdomme som fx kronisk nyresygdom. Faktisk har op til 74 % af ældre katte med forhøjet blodtryk også kronisk nyresygdom.
Forhøjet blodtryk og kronisk nyresygdom er lidelser, som kan behandles, hvis de opdages i tide. Og så vil din kat fortsætte med at spinde kælent langt op i årene.