Diabetes hos katte: Sådan opdager du diabetes og passer på din kat

Diabetes er blevet en mere almindelig sygdom hos katte og kan være en udfordring for både katten og ejeren. For at håndtere denne sygdom korrekt er det afgørende, at du genkender tegnene på diabetes tidligt og at du ved, hvordan du bedst ser efter katten.

Helt op til 1 ud af 200 katte lider af sygdommen og antallet af tilfælde antages desværre at stige, da en af risikofaktorerne for sygdommen er fedme, som desværre også er et stigende problem hos katte.

Hvordan opdages diabetes hos katte?

Symptomerne på diabetes hos katte kan være svære at bemærke, men der er dog nogle mere tydelige tegn, som du bør være opmærksom på:

  • Øget tørst og vandladning: Et af de mest tydelige tegn på diabetes er øget tørst og hyppigere vandladning. Det kan vise sig ved, at vandet i kattens skål tømmes hurtigere, at katten leder efter vand andre steder, at katten tisser i større områder af bakken eller begynder at tisse andre steder i hjemmet, osv.
  • Vægttab: Din kat begynder af uforklarlige årsager at tabe sig på trods af en ellers stor appetit.
  • Træthed: Et generelt fald i energiniveauet eller en mindre aktiv livsstil kan være et tegn på diabetes. Det kan dog være svært at afgøre, om kattens inaktive livsstil var en medvirkende årsag til problemet i første omgang og/eller om katten er overvægtig og har svært ved at bevæge sig.
  • Mat pels: En mat pels eller ændringer i pelstilstanden kan også være et tegn på sygdommen.

På længere sigt kan du også begynde at se effekten på muskler og nerver, og katten kan have svært ved at hoppe, kan blive vaklende eller blive så svag i bagbensmusklerne, at den går med “hælene” på gulvet.

Hvis du føler, at din kat viser tegn på nogen af ovenstående symptomer, kan det være en god idé at bestille tid hos din dyrlæge, da det anbefales, at få katten tjekket, uanset om det er diabetes eller noget andet (da det er ret subtile, universelle symptomer) for at udelukke mulig sygdom.

 

Udfordringer med diabetes

Håndtering af diabetes kan i første omgang virke uoverskueligt, men når katten først er reguleret og man er kommet ind i rutinerne, bliver det meget nemmere. Diabetes kræver daglig medicin, der enten kan gives i munden/over fodret eller i nogle tilfælde insulinindsprøjtninger. Diabetes kræver jævnlige besøg hos dyrlægen, specielt i den indledende fase med at regulere sygdommen og tilpasse medicineringen og regelmæssigt at teste katten derhjemme enten i urinprøver eller blod, afhængig af medicintype og hvordan det er nemmest for dig og din kat. 

Oftest anbefales det at ændre kattens kost for at regulere blodsukkeret og hjælpe katten med at tabe sig. Den mest almindelige form for diabetes hos katte ligner type 2-diabetes hos mennesker, hvilket betyder, at sukkersygen er forårsaget af insulinresistens. Den mest almindelige årsag til dette er, ligesom hos mennesker, fedme, som kræver kosttilpasning og regelmæssig motion for at afhjælpe problemet.

 

Hvordan tager du dig af din kat, hvis den får diabetes?

Regelmæssige besøg hos dyrlægen: Det er vigtigt med regelmæssige besøg hos dyrlægen for at overvåge kattens helbred og tilpasse behandlingen, specielt i opstartsfasen og hvis det ellers skulle være nødvendigt. Du bør altid kontakte dyrlægen mellem besøgene, hvis du er bekymret eller bemærker væsentlige ændringer.

Medicin: Diabetes behandling af katten kan enten gøres ved insulininjektioner eller ved at give medicin i munden/over foderet. Følg nøje dyrlægens instruktioner omkring din kats medicin og udfør regelmæssigt de tests, der skal foretages derhjemme. 

Hvis katten får insulin, kan det f.eks. være nødvendigt at lave glukosekurver, hvor man måler blodsukkeret i løbet af dagen. Ligeledes kan det være nødvendigt at måle glukose og ketoner i urinen med urinsticks. Katte der får diabetesmedicin, der gives i munden, måles efter ketonstoffer i enten urin eller blodet. 

Husk at forsøge at gøre medicineringen til så let og positiv en oplevelse for katten som muligt, da det er noget, der skal kunne fungere fremover. 

Overvågning af katten derhjemme: Kend din kat og dens adfærd, så du kan se, når der er noget galt. Lær også at genkende tegn på både lavt og højt blodsukker eller for mange ketonstoffer i blodet og få tips fra din behandlende dyrlæge om, hvad du skal gøre i disse situationer. 

Hvis din kat får for lavt blodsukker (hypoglykæmi/følsomhed), kan dette være livstruende, mens langvarigt for højt blodsukker eller for lidt insulin kan forårsage ketoacidose.

Kost og motion: En afbalanceret kost, der er tilpasset til katte med diabetes, samt regelmæssig motion kan regulere blodsukkeret og hjælpe katten med eventuel overvægt. 

Det kan være godt at aktivere din kat i forbindelse med fodring ved at gemme/sprede mad ud, bruge madkugler og andet aktiveringslegetøj. Du kan også udskifte den sædvanlige madskål med madpuslespil og aktiveringsmadskåle. Du skal muligvis også veje det daglige foder for at sikre dig, at din kat ikke spiser for meget og tager på. 

Leg også dagligt med din kat for at hjælpe den med at motionere. Mange katte elsker legetøj med fjer eller katteurt, men skifter meget fra kat til kat. Leg hellere ofte og lidt i stedet for sjældent og i lang tid. Det minder om kattens jagtadfærd og motiverer til lidt ekstra leg.

Følelsesmæssig støtte: Ligesom mennesker kan katte opleve stress, så det er vigtigt at give dem masser af kærlighed og et stressfrit miljø (se ”Din kats behov derhjemme og sammen med dig”). Det er vigtigt, at din kat får alle de basale ting, som katte har brug for, samt positive oplevelser med de mere vanskelige områder som medicinering og pleje.

Regelmæssig overvågning af kattens generelle helbred og adfærd er vigtig. Hvis du er opmærksom og proaktiv, kan du hurtigt identificere og håndtere hypoglykæmi, ketoacidose eller andre forhold, der kræver behandling, hvilket er afgørende for kattens velbefindende.

 

Forståelse og støtte

Det er vigtigt at vide, at selvom diabetes kan være en udfordrende sygdom, kan mange katte leve et godt liv med den rette behandling og endda komme i bedring og blive helt raske. Derudover findes der både ressourcer og støtte til katteejere.

Husk også på, at du ikke er alene. Din dyrlæge er din partner hvad angår den rigtige behandling til din kat, og er der for at hjælpe og rådgive. Med den rette behandling og en smule opmærksomhed vil du og din kat være i stand til at håndtere denne sygdom sammen.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy