Hvad er en kat?

Ja, hvad er en kat egentligt? Og hvor kommer den fra? Det vil vi tale om nu! Med mere viden herom vil du forstå din kat bedre, og det vil gøre jeres tid sammen endnu bedre.

Kattens oprindelse

Huskatten Felis Catus stammer fra den afrikanske vildkat Felis Silvestris Lybica og har boet blandt os i de sidste 10.000 år. Den afrikanske vildkat blev tiltrukket af menneskelige bosættelser på grund af skadedyrene, der også befandt sig der på grund af, at folk begyndte at opbevare korn. Med tiden blev de katte, der valgte at være i vores nærhed, tilpasset til et liv med os og blev på den måde gjort tamme. Katten er også det eneste dyr, der er blevet tæmmet til skadedyrsbekæmpelse.

Er katten et tamdyr?

Det er dog muligt at sætte spørgsmålstegn ved, om katten virkelig er et tamdyr, fordi den ikke helt opfylder de sædvanlige krav:

  • At folk har brug for dyret
  • At folk har kontrol over dyret
  • Dyret drager fordel af forholdet ved at opnå en form for beskyttelse
  • En form for avl bør finde sted

Vi har selvfølgelig en vis kontrol over vores katte, og vi avler dem, men vi har også ladet kattene bestemme meget, især deres formering. At de selv bestemmer meget, og det er sådan, de kan lide det, er sikkert ikke nyt for nogen. Jeg vil sige, at det er en del af deres charme og blandt andet det, der får os til at kunne lide dem så meget!

Opportunist, jæger,  generalist og obligatorisk rovdyr

Men hvis vi taler mere om, hvad en kat faktisk er, kan vi starte med det grundlæggende, hvorfor den er hos os i dag, nemlig dens jagt- og spiseadfærd.

Katten er jæger og opportunist og udnytter således det tilgængelige. Den er også generalist, hvilket betyder, at den ikke er særlig kræsen med hensyn til, hvad den jager og spiser, men at den er glad for at jage på et bestemt sted, når den har fundet et godt jagtområde. Den er også et obligatorisk rovdyr, som betyder, at den skal spise dyr af en eller anden art for at få det, den har brug for, og det har påvirket katten i en sådan grad, at den ikke kan fordøje grøntsager særlig godt, ikke kan smage søde ting og ikke kan tåle visse lægemidler og planter.

Det betyder også, at kattens leg i høj grad efterligner jagten, og at den er mere aktiv på bestemte tidspunkter af dagen, da den rent faktisk ville have været på jagt, hvis den havde haft mulighed for det.

Solitær, uafhængig og territorial

Katten er imidlertid et enligt væsen, altså at den er meget uafhængig, da den ikke er en del af en flok. Det er også noget, der gør det lidt overraskende, at katten er blevet et tamdyr, da de andre tamdyr normalt er flokdyr (med katten og den europæiske tamme fritte, som de eneste undtagelser til denne regel). Fordi den er så uafhængig, er det også tilfældet, at katten måske ikke er interesseret i at have en katteven og måske ikke altid er lige så interesseret i vores selskab, som vi er i dens.

Det faktum, at katten er territorial, betyder blandt andet, at dens territorium er meget vigtigt – katten har det simpelthen bedst derhjemme. For at vise andre katte, der bor der, og for at sikre, at tingene lugter bekendt, markerer katten sit område med duft, f.eks. ved at gnide sig mod ting eller ved at lade vandet. Katte kan derfor ikke lide at forlade deres territorium, for eksempel for at gå til dyrlægen.

Meget bevidst, følsom over for dufte, følelsesmæssig og fleksibel

Da katten er et uafhængigt dyr, er den også opmærksom på sine omgivelser og forandringer i den. Dette gør at katten kan blive stresset af ting, den ser, nye lugte og nye lyde i hverdagen – ting, som vi måske slet ikke bemærker. Når den reagerer på disse ting omkring sig selv, gør den det ofte ret hurtigt og forsøger ofte at løbe væk fra det, der er skræmmende.

Nye eller stærke dufte kan påvirke din kat enormt. Det er også vigtigt at huske, at katten ikke kan lide de samme lugte, som vi kan. Katten kan f.eks. ikke lide stærke parfumer, og du ikke bør bruge stærkt duftende vaskemidler eller fylde kattekassen med parfumeret sand.

Katten lærer hurtigt og er, ligesom os, et følsomt væsen, selvom den ikke er i stand til at vise det med ansigtsudtryk og kropssprog. Følelser som frygt, glæde, frustration osv. er imidlertid en vigtig del af kattens evne til at overleve og lære om sine omgivelser. Så selvom katten måske ikke viser det fysisk, kan den være bange/glad/frustreret osv.

Katten er imidlertid god til at tilpasse sig og kan klare meget, selv om den ikke altid er tilfreds, eller vi ikke er opmærksomme på, hvordan vi kan hjælpe den. En øget forståelse af, hvad en kat er, og hvordan den udtrykker sig, kan hjælpe dig med at hjælpe din kat!

Normalt sprog

I modsætning til os kommunikerer katte mindre ofte med et talesprog, men i stedet kommunikerer de mere gennem:

  • Visuel kommunikation (kropsholdning, rejse børster, pupilstørrelse, ansigtsudtryk osv.)
  • Berøringskommunikation (gnidning mod hinanden, vask af hinanden osv.)
  • Duftkommunikation (kradse ting, gnider sig op af ting, vandladning osv.)
  • Men selvfølgelig også gennem talesprog ved at mjave, spinde, hvæse osv.

At deres sprog og kommunikation ofte er kompliceret, kan gøre det sværere for os at forstå dem, men, som nævnt, er katte dygtige til at tilpasse sig og finder ofte en måde at skabe et fælles sprog med deres ejer. Det betyder, at du får en særlig tilknytning til din kat og kan lære dens sprog, og at katte ofte taler mere til os end til andre katte.

Normal adfærd

Så hvad betyder det? Ja, meget af det, katten gør, og dens adfærd er baseret på, hvordan den skabes. Det betyder, at meget af dette kan virke meget anderledes for os (f.eks. at kattens sikkerhed afhænger mere af hjemmet end af os katteejere), eller at det kan antages at være “forkert”, fordi det er ubelejligt for os (f.eks. at katten lader vandet), men det er faktisk helt normalt. Folk og katte kommunikerer ganske enkelt ikke på samme måde, og det er derfor nemt for os at “tale forbi hinanden”.

Men igen: Katten meget fleksibel, og den har gjort så meget, som den kan for at forstå og tilpasse sig. Nu er det måske tid til at lære mere om den og give lidt igen.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy