Det kan lyde mærkeligt. Men hvis din kat pludselig bliver mere aktiv, og spiselysten får et gevaldigt løft, så kan der være noget galt. Især hvis det er en kat, der er omkring 10 år gammel eller ældre.
Forhøjet stofskifte er en kronisk progressiv sygdom, og i starten kan symptomerne være svære at opdage. Som ejer vil du måske endda opleve symptomerne som positive, for det er da kun godt, at den gamle kat bliver mere livlig og samtidig taber sig. Eller er det?
HOLD ØJE MED VÆGTTAB OG ADFÆRDSÆNDRINGER
Forhøjet stofskifte betyder, at kattens aktivitet, spiselyst og drikketrang holdes kunstigt oppe. Sygdommen medfører som regel også forhøjet puls og blodtryk. Kroppen bruger simpelthen mere energi, end katten kan indtage, selvom den spiser og drikker mere.
Derfor skal du især holde øje med, om din kat pludselig taber sig. Helt op til 98% af katte med forhøjet stofskifte vil tabe sig markant, så det er et rimelig sikkert tegn.
Erfaringen viser, at forhøjet stofskifte kan komme til udtryk med følgende symptomer:
- Vægttab på trods af større appetit
- Øget aktivitet præget af rastløshed og nervøsitet
- Øget væskeindtag og vandladning
- Uregelmæssig fordøjelse med opkast og diarré
- Usoigneret pels med øget fældning
HVAD ER ÅRSAGEN TIL FORHØJET STOFSKIFTE?
Sygdommen skyldes i langt de fleste tilfælde en godartet svulst i skjoldbruskkirtlen. Kun i 1-3 % af tilfældene er svulsten ondartet.
Din dyrlæge kan stille diagnosen, hvis en blodprøve viser øget forekomst af skjoldbruskhormon. Somme tider er det også nødvendigt med en urinprøve og måske røntgen og/eller ultralydsundersøgelse.
Du skal dog ikke fortvivle, hvis dyrlægens diagnose er, at din kat lider af forhøjet stofskifte. For der er i dag gode behandlingsmetoder for sygdommen.
HVORDAN KAN SYGDOMMEN BEHANDLES?
Der findes i dag fire effektive behandlingsmetoder for forhøjet stofskifte hos katte:
- Livsvarig foderbehandling med foder uden jod eller kraftigt reduceret indhold af jod. Behandlingen forudsætter, at katten ikke spiser andet end netop dette foder, og er derfor mindre velegnet til udekatte, hvor fødeindtaget ikke kan kontrolleres.
- Livsvarig medicinsk behandling, der reducerer produktionen af stofskiftehormonet. Bivirkninger som nedsat appetit, vægttab og opkast og i sjældne tilfælde blodmangel kan forekomme. Derfor er det nødvendigt med jævnlige kontrolbesøg hos dyrlægen.
- Operationel fjernelse af den syge del af skjoldbruskkirtlen.
- Behandling med radioaktivt jod, der opkoncentreres i skjoldbruskkirtlen, hvor det ødelægger det unormale kirtelvæv. Det er en behandling, der kræver særlige faciliteter og derfor kun er tilgængelig på Universitetshospitalet for små husdyr i København.
HUSK DET ÅRLIGE SUNDHEDSTJEK
Det er som bekendt bedre at forebygge end at helbrede. Derfor anbefales et årligt sundhedstjek hos dyrlægen. Det reducerer risikoen for, at din kat lider af alvorlig sygdom, herunder forhøjet stofskifte. Det årlige sundhedstjek er en overkommelig investering i din kats sundhed og livskvalitet.