Katten – din søde, selvstændige ven

Nogle vil betragte katten som et nemt kæledyr, fordi den i langt mindre grad end hunden  gør et væsen af sig. Det er også rigtigt, men vi skal stadig huske, og det gælder især for  indekatten, at vi tager ansvar for dens trivsel, og at de rette rammer er til, at den kan  udfolde sin natur. Læs med, og få en håndfuld gode råd til, hvordan du passer godt på din  lille tiger.  

Et kattevenligt hjem

På mange måder er katten et beskedent dyr, der tilpasser sig de fleste steder og ikke  stiller store krav. Til gengæld er den egenrådig og går sine egne veje. Det er dog vigtigt,  at du stadig indretter din bolig, så den er kattevenlig. Gør det muligt for din kat at komme  højt op og anskaf dig kradsetræer, så den ikke hvæsser sine kløer på dine møbler.

I naturen har katte deres egne skjulesteder, hvor de sover og kommer til hægterne efter  jagt eller kamp med andre katte. Sørg for, at den har sådanne skjulesteder i din bolig – for  eksempel mulighed for at krybe under din seng. Din kat vil også være taknemlig for  forskellige huler såsom papkasser, åbne skuffer osv. Få flere gode idéer til en kattevenlig bolig.

Stimulér kattens jagtinstinkt med leg

Din kat elsker at jage, og jagten er for den det naturligste i verden. Er din kat udekat, får  den selv stimuleret sit jagtinstinkt, men er den indekat, er det dit ansvar, at den ikke keder  sig. Kedsomhed kan medføre, at den bliver både sløv og trist. Desuden er det vigtigt, at  din kat får motion. Den bedste måde at stimulere din kat på er gennem leg. Her er et par  idéer:  

Fangeleg:
Følg efter din kat, og ”find” den, hvis den løber forbi dig og gemmer sig. Den vil  sandsynligvis gemme sig på ny, så du skal finde den igen. 

Find maden:
Katte elsker at arbejde for føden, da det er deres natur. Prøv at gemme din  kats tørfoder, så den skal lede efter det, men gør det ikke alt for svært i starten. Prøv også  en foderdispenser, så den skal kæmpe lidt for at få maden ud. 

Interaktivt legetøj:
Du opbygger en endnu tættere relation til din kat, når du leger med  den. 5-10 minutter et par gange om dagen vil være nok. Prøv ”fiskestænger” med fjer på  eller andet, som din kat kan jage.

Hold din kat ren og sund

Lige så selvstændig, som katten er, lige så god er den også til at holde sig selv ren og  pæn. Når det er sagt, er der flere ting, du skal holde øje med og tage dig af, når det  gælder din kats sundhed og pleje. 

Pelspleje

Din kat har en utrolig høj hygiejnestandard, og den kan bruge op til flere timer om dagen  på at pleje sin pels. Den kan dog godt blive så beskidt eller filtret, at du skal assistere den  lidt. Brug en børste beregnet til katte og vælg et tidspunkt til børstningen, hvor din kat er  træt og afslappet. Læs din kats signaler. Ser den ikke ud til at nyde det, så gør det på et  andet tidspunkt. Husk at kæle lidt ekstra og rose den efter hver session.

Vænner du din  kat til at være i hænder og blive børstet fra den er killing, bliver det meget nemmere  fremover, og den vil måske begynde at opfatte det som en dejlig stund med dig. Børst din  kat et par gange om ugen eller efter behov. 

Kattebad – go eller no go?

Du skal faktisk helst undgå at bade din kat, da badet kan forstyrre den naturlige balance af  olier i pelsen og huden. Desuden er katte ikke de største vandhunde. Er det strengt  nødvendigt, er det en god idé at huske følgende: 

  • Sørg for, at pelsen er filterfri, inden du gør den våd, da vand ellers bare forværrer problemet. 
  • Brug en balje, et babybadekar eller andet. Vandet skal være varmt, og du behøver ikke have mere end ti centimeter vand i. 
  • Brug shampoo beregnet til katte, og sørg for, at det ikke kommer ind i munden, øjnene og næsen på katten. 
  • Skyl ikke sæben ud med en bruser, da katte kan gå i panik ved strålen. Brug i stedet en kop eller andet til at skylle med. 
  • Sørg for, at håndklædet og rummet er dejlig lunt at komme op til efter badet.

Hold sygdomme fra døren

Vil du passe godt på din kat, skal du lade den vaccinere. Hvilke vacciner, den skal have, er op til dig og din dyrlæge, men det anbefales at vaccinere mod kernesygdommene kattesyge og katteinfluenza. Den første vaccination bør finde sted, når din kat er mellem 8 og 12 uger, og så skal den revaccineres når den er 16 uger gammel. Herefter anbefales det at vaccinere den med 1-3 års mellemrum. Læs mere om vaccinerne og få et forslag til et vaccinationsprogram her.

Neutralisering

Som katteejer er det dit ansvar at få din kat neutraliseret. Alt for mange herreløse katte sættes hvert år i verden, og et vildt liv er hverken et trygt eller værdigt katteliv. Læs mere om fordelene ved neutralisering.

Sjove facts om katte, du måske ikke kendte

  • Katte opfører sig på samme måde som børn: Leger du med dem om dagen, vil de sove bedre om natten.
  • Katte sover i gennemsnit 12-16 timer om dagen.
  • Når katte keder sig, kan de finde på at angribe dine ankler.
  • I 1963 overlevede den franske kat Felicétte en tur ud i rummet.
  • Serverer din kat en mus på dit dørtrin, skal du ikke betragte det som en gave – det er dens måde at fortælle dig, at du er en dårlig jæger.

Et godt råd

Din kat beklager sig aldrig, og det kan være svært at vide, hvordan den egentlig har det, om den er skadet efter en slåskamp eller andet. Derfor er det vigtigt med regelmæssige tjek hos dyrlægen. Gør det også til en vane at kæle med din kat hver dag – gerne på de samme tidspunkter. Tjek regelmæssigt din kats ører og øjne for rifter, betændelse og
hævelser, og hold øje med vægten. På den måde gør du, hvad du kan, for at sikre dig en sund kat, der trives.

Tjekliste – er din kats behov dækket?

Alle katte har nogle essentielle behov, som skal være opfyldt for at den trives optimalt. Hvis man har flere katte i husstanden, er det ekstra vigtigt at sørge for, at hver enkelt kat får sine behov opfyldt. Langt de fleste adfærdsproblemer opstår, hvis en af nedenstående punkter ikke er opfyldt. Oplever du, at din kat mistrives, kan du bruge denne som tjekliste:

1. Mulighed for jagt/leg
2. Fri adgang til sine zoner/områder (sove, spise, jagt/leg områder)
3. Fri adgang til vand og foder (katte spiser normalt 10-15 gange i døgnet) 4. Fri adgang til toilet (en kattebakke pr. kat + en ekstra i nødstilfælde. Katte kan blive stressede, hvis ikke de har et rent toilet. Sørg for, at de er store nok og ikke står op ad hinanden)
5. ”Fredede” skjulesteder/sove/hvileplads, hvor den ikke bliver forstyrret 6. Mulighed for at hvæsse klør og fred til soignering
7. Social kontakt (kan være fra artsfæller, mennesker eller andre dyr)

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy