Kattevenlig tur/retur til katteklinikken

Vi har tidligere talt om fordelene ved den kattevenlige klinik, men arbejdet før og efter besøget kan være mindst lige så vigtigt for din kats tryghed og for at få maksimalt udbytte af det kattevenlige arbejde, der gøres på klinikken!

Gør din kat tryg allerede hjemmefra inden dyrlægebesøget

Det er selvfølgelig meget vigtigt, at din kat føler sig tryg godt tilpas, mens den er på klinikken, men tryghed kræver også, at din kat ikke er for stresset ved ankomsten. Der er heldigvis en masse, du selv kan gøre derhjemme for at gøre din kat så tryg som muligt.

Et første skridt på vejen er valg af den rette transportkasse

Din kats transportmiddel er en meget vigtig del af arbejdet med at skabe tryghed, især i betragtning af, at mange dyreejere mener, at deres kat “hader” transportkassen – men sådan behøver det ikke at være!

Et vigtigt første skridt på vejen er derfor at vælge en god transportkasse. En god transportkasse bør:

  • Være stabil og slidstærk (så katten ikke risikerer at slippe fri eller komme til skade).
  • Være af den rette størrelse (de fleste transportkasser har en vægt- eller størrelsesangivelse).
  • Ikke være for “åben” (da katte ikke kan lide at blive udsat for andres observation), men samtidig gøre det muligt give katten godbidder igennem for eksempel en luge eller et gitter.
  • Være nemme at rengøre (da uheld let kan ske, og det bliver ubehageligt, hvis lugten bliver hængende, fordi transportkassen ikke kan rengøres ordentligt).
  • Være let at adskille (så katten kan forblive i bunden af kassen under undersøgelsen, hvis den ønsker det, og/eller så den ikke behøver at blive trukket ud af/skubbet ind i kassen).
  • Være beregnet til kun én kat (da katte ikke kan lide at dele små rum, hvilket let kan føre til spændinger mellem kattene).

Derefter skal katten have mulighed for at vænne sig til transportkassen. Det er derfor bedst at have transportkassen ståede fremme. Ellers er der risiko for, at katten begynder at forbinde transportkassen med, at der skal ske noget slemt (f.eks. et besøg hos dyrlægen, en lang køretur til sommerhuset, at bo på kattepensionat osv.). Gør også kassen hyggelig med et tæppe, og giv gerne katten mad eller godbidder, og leg med den i transportkassen. Det er også vigtigt at øve hver del af rejsen individuelt for at din kat kan vænne sig til den.

Hvis din kat har tidligere dårlige erfaringer med, og negative associationer til dens nuværende transportkasse, kan det være værd at købe en ny for at lette fremtidige rejser.

Bestil tid

Når du bestiller en tid, kan du fortælle klinikken lidt om din kats tidligere erfaringer. Spørg os til råds, og få at vide, hvordan det fungerer på den klinik, du skal besøge. Det kan også være en god idé at tjekke, om du har brug for at medbringe noget, og hvordan du bedst kan hjælpe din kat.

Turen til klinikken

Start med at tage det roligt før afgang, da katten nemt kan fornemme din sindstilstand. Spray transportkassen omkring 30 minutter før afgang med syntetiske tryghedsferomoner eller “lån dem” fra din kat ved at gnide en klud mod kattens kind og derefter gnide kluden rundt i transportkassen.

Før turen har katten forhåbentlig haft lejlighed til vænne sig til transportkassen og går forhåbentlig ind af sig selv. Hvis du ikke har haft tid til at øve dig, så katten selv går ind i transportkassen, kan du prøve at gøre det omvendt; stil transportkassen på højkant og sænk den forsigtigt nedover katten; eller tag toppen af, stil transportkassen, så dens åbning vender mod en væg, sæt katten ned i den, sæt låget på og luk den. Hjælp gerne katten ind, da det er bedre, at det lykkes i første forsøg end at stresse katten med flere mislykkede forsøg.

Sådan bærer du transportkassen ud i bilen; hold kassen i dine arme, ikke i håndtaget. Når transportkassen er anbragt i bilen, kan det være nødvendigt at understøtte den med et sammenfoldet tæppe, så den står lige på bagsædet, inden den fastgøres med sikkerhedsselen. Du kan også anbringe den på gulvet bag forsædet. Dæk transportkassen til med et tæppe, men sørg for, at det ikke bliver for varmt.

Så hold dig rolig og vær i god tid, så du ikke behøver at skynde dig! Katten kan mærke det, hvis du er stresset, spil gerne blid musik og kør frem for alt roligt.

Ankomst til klinikken

Når du ankommer til klinikken, kan du med fordel efterlade katten i bilen i kort tid, mens du melder din ankomst, for at få tid til at tjekke, hvordan venteværelset og andre patienter ser ud. Hvis der er stille i venteværelset, eller der er et separat venterum til katte, kan du tage katten ind. Ellers er det måske bedst at vente i bilen. Spørg personalet til råds, hvis du er i tvivl.

I venteværelset er det vigtigt at undgå hunde, men også andre katte og at anbringe katten over gulvhøjde. Dæk transportkassen og anbring den på den udpegede hylde eller stol. Hvis du har glemt et tæppe til at lægge over transportkassen, kan du evt. spørge, om klinikken har et, du kan låne.

I undersøgelseslokalet

Når I er i undersøgelseslokalet, skal katten have chancen for selv at gå ud på egen hånd. Du må ikke trække eller tvinge katten ud! Åbn lågen til transportkassen, mens du taler om årsagen til dit besøg.

Hvis du har en god transportkasse, som vi talte om tidligere, kan du vælge at katten undersøges i bunden af transportkasse ved at fjerne toppen. Ellers kan du tage katten ud med dens tæppe på bordet og lade den skjule sig i tæppet under undersøgelsen. Der er mange muligheder med en god transportkasse, og det er så muligt at tilpasse sig kattens egne præferencer. Du er velkommen til at fortælle personalet, hvad der er sket under tidligere besøg, så de kan tilpasse, deres adfærd til din kat.

Det er også godt at støtte din kat ved at holde den under undersøgelsen. Det er en god idé, at katten vender mod dig, snarere end personalet, under undersøgelsen. Katte sætter også pris på – og bliver lettere at håndtere – hvis du ikke holder for godt fast. Det anbefales heller ikke at tage i nakkeskindet. Tal roligt med din kat og undgå “Shh” lyde, da dette lyder som en hvæsende lyd for katten.

Hvis der er noget under besøget, som du finder vanskeligt, f.eks. blodprøvetagning, så giv personalet besked. Da du, som sagt, kan formidle din egen stress til katten, kan det være bedre at forlade lokalet og lade en anden holde om katten i denne situation.

Hjemkomsten

Når din kat derefter kommer hjem igen, er det vigtigt, at den holdes adskilt fra andre katte, da den lugter af klinikken og kan være påvirket af medicin, som kan resultere i en anderledes adfærd eller udseende. Andre katte derhjemme kan tro, at den klinikbesøgende kat er ikke den kat, de kender, fordi den lugter og opfører sig anderledes. I et sådant tilfælde er der risiko for konflikt, som kan undgås ved at holde kattene adskilt den første dags tid efter klinikbesøget.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy