Alle katteejere ønsker bare, at deres katte skal være sunde og raske, men nogle gange bliver vores pelsede venner syge. Kronisk nyresygdom er en almindelig sygdom hos katte, som dog kan behandles, hvis den opdages i tide.
Kronisk nyresygdom er en fremadskridende lidelse, som skader nyrerne, og gør at nyrerne ikke kan filtrere blodet ordentligt. Hastigheden, som lidelsen udvikler sig med, varierer meget fra kat til kat. Nogle katte lever i årevis med lidelsen, men som regel ser man en gradvis forværring af symptomerne.
Hænger ofte sammen med forhøjet blodtryk
Sygdommen kan skyldes, at din kat har haft forhøjet blodtryk gennem længere tid. Forhøjet blodtryk er en almindelig sygdom, især hos ældre katte, og helt op til 65% af katte med kronisk nyresygdom har også forhøjet blodtryk.
Jo tidligere man sætter ind med behandling, jo bedre kan man hjælpe din kat. Med et årligt sundhedstjek hos dyrlægen kan du mindske risikoen for, at din kat bliver ramt af alvorlige sygdomme som kronisk nyresygdom.
Hold øje med din kat
Du skal være opmærksom på disse symptomer, da de kan være tegn på, at din kat har kronisk nyresygdom:
- Nedsat appetit og vægttab
- Katten drikker mere og urinerer mere, men er alligevel dehydreret
- Sover mere end normalt og er svag
- Manglende pelspleje med mat og kedelig pels til følge
- Matte øjne og dårlig ånde
Spørg din dyrlæge, hvis du er i tvivl
Har du allerede lagt mærke til et eller flere symptomer, bør du tale med din dyrlæge om det. Dyrlægen stiller diagnosen ved hjælp af en blodprøve og en urinprøve, som oftest udføres samtidig. På den måde kan du være med til at holde din bedste ven sund og rask, selv når den bliver ældre og mere udsat for kroniske sygdomme.