Når katten tisser uden for kattebakken

Katte, der tisser på uønskede steder, er et af de mest almindelige adfærdsproblemer hos katte. Der kan være en eller flere årsager til dette, og nogle gange er det en kombination af flere problemer. Vi beskriver her nogle af de mest almindelige årsager og et par enkle løsninger.

Katte tisser ikke på uønskede steder for at irritere os, “hævne sig” eller “protestere”. Hvis katten tisser et forkert sted, kan det være på grund af ting, som katten har brug for hjælp til.

 

De fire mest almindelige årsager til, at katten tisser på uønskede steder

Som sagt kan der være flere forskellige årsager til, at katte tisser andre steder end i kattebakken. Vi vil se nærmere på de fire mest almindelige årsager.

Miljømæssige eller sociale faktorer

Katte er af natur renlige og vil gerne have et rent sted at tisse. Det kan være en udfordring, især hvis der er flere katte i hjemmet. Placer ikke kattebakken på steder, hvor der ofte går katte forbi eller på et sted, som er synligt for alle. Katte vil helst gå på toilet i fred, især hvis de generelt er lidt forsigtige/generte eller ikke har et godt forhold til de andre katte i hjemmet.

Det kan også være et problem, hvis andre katte “vogter” kattebakken og jager underdanige katte væk. Har katten haft negative oplevelser omkring toiletbesøg eller mens den sad i kattebakken? Hvis katten f.eks. var bange, eller det gjorde ondt at tisse, kan det også få katten til at undgå kattebakken, da det er forbundet med negative eller smertefulde følelser.

Urinmarkering

Især ikke-kastrerede katte markerer gerne deres territorier. Det er en vigtig og normal del af kattenes kommunikation, som også øges naturligt i løbetiden og især om foråret. Andre typer af markeringer kan være f.eks. kradsemærker eller markering med afføring.

En kat, som er bange eller stresset, kan markere med urin, når den oplever ændringer i sit hjem eller hjemlige omgivelser, eller hvis du f.eks. bringer nye genstande ind i hjemmet, såsom tasker, sko, møbler mv. 

Katte, der oplever stress, kan også markere med urin i frustration. Hvis markeringen foregår tæt på vinduer eller døre, er det noget udenfor, der stresser katten, hvorimod det kan det tyde på noget inde i selve hjemmet, hvis det foregår andre steder derhjemme. Dette kan f.eks. være andre katte, andre dyr, aktive børn, forandringer i hjemmet eller nye mennesker.

Medicinske årsager

En kat, der tisser på uønskede steder, bør altid undersøges af en dyrlæge for at udelukke sygdom. Hos dyrlægen skal katten undersøges klinisk, der skal tages blod- og urinprøver, og urinvejene bør kontrolleres ved brug af enten ultralyd eller røntgen. Katte kan have flere forskellige typer urinvejsproblemer såsom infektioner, krystaller i urinen, nyresten eller forsnævringer i urinrøret. Andre tilstande kan også forårsage ændringer i deres rutiner vedrørende kattebakken og vandladning, som f.eks. diabetes eller nyreproblemer. Hvis du bemærker, at katten har problemer med at tisse, er det vigtigt at konsultere dyrlægen så hurtigt som muligt, da det kan være tegn på en livstruende tilstand!

Idiopatisk blærebetændelse hos katte

Nogle katte med urinvejsproblemer lider af en kronisk form for urinvejsproblemer uden infektion. Det kan skyldes stress, ændringer i foderet mv. og forårsager symptomer såsom smerter ved vandladning og blod i kattens urin. Sygdommen kræver både behandling hos dyrlægen og rådgivning om adfærd, men de fleste katte kan fortsætte med at leve et godt liv, hvis miljøet og plejen tilpasses kattens tilstand.

Vær især opmærksom på kattebakken

Uanset årsagen til problemet skal kattebakken altid kontrolleres, da den er en vigtig faktor for at give katten de bedste forhold. Derfor er det vigtigt at tjekke, at kattebakken imødekommer kattens krav. Det er også vigtigt altid at have én kattebakke mere, end der er katte, så katten kan vælge imellem flere muligheder. Det betyder også at sandsynligheden for, at der altid er mindst én ren kattebakke, der opfylder kravene, er større.

Placering

Kattebakken skal placeres i passende afstand fra mad og drikke. Desuden skal kattebakken placeres på et roligt sted, men ikke for langt fra hvor katten kan lide at opholde sig.

Placer kattebakkerne forskellige steder, og ikke lige ved siden af hinanden, da katten ellers kan opfatte det som ét sted at tisse. Hvis katten ofte tisser et sted uden for kattebakken, kan du prøve at stille kattebakken der i en periode og derefter gradvist flytte den hen mod det sted, hvor du ønsker, at den skal stå. Sørg også altid for, at der er mindst én kattebakke på hver etage, hvis der er flere etager i hjemmet. 

Udseende og indhold

Sørg for, at kattebakken er stor nok, så katten nemt kan bevæge sig rundt i den. En god tommelfingerregel er 1,5 gange kattens kropslængde. Katte kan også lide forskellige typer modeller (åben, med låg, indgang fra oven eller fra siden, lav/høj kant osv.), så eksperimenter for at se, hvad din kat bedst kan lide.

Katten vil gerne kunne grave dybt i kattegruset for at skjule, hvad den har lavet i bakken, og det kræver en dybde på mindst 2-3 cm. Langt de fleste katte kan bedst lide blødt, fint kattegrus, der er nemt at grave i og ikke skader kattens poter. Det kan også anbefales at anvende kattegrus der er klumpdannende, da det gør rengøringen lettere. Hvis du bemærker, at din kat ikke kan lide gruset, kan du prøve at placere flere bakker med forskellige typer kattegrus og se, hvilket grus din kat bedst kan lide. Det kan også være en god idé at tjekke med den tidligere ejer, hvad katten brugte som killing, da det kan have indflydelse på, hvad katten bedst kan lide selv som en voksen kat.

Rengøring og hygiejne

Husk at rengøre kattebakken mindst én gang om dagen, men gerne oftere. Du bør også rengøre hele bakken og smide alt brugt kattegrus ud mindst én gang om ugen. Brug ikke stærkt duftende rengøringsmidler under rengøringen. Uparfumeret sæbe eller opvaskemiddel uden duft er fint. Undgå generelt stærkt duftende rengøringsmidler, kemikalier og ammoniakbaserede produkter, da det kan få katten til at undgå kattebakken eller det sted, hvor den er blevet rengjort.

Fjern markeringsudløsere

Katte kan som sagt også finde på at markere deres territorium og kommunikere med deres urin, hvilket betyder, at det kan være vigtigt at reducere kattens behov for at markere, f.eks. ved at få katten kastreret. Det er også vigtigt at sørge for, at katten kan føle sig tryg i hjemmet ved at bruge en kattelem, der kun tillader hjemmets katte at komme ind og dække vinduer, hvor forbipasserende katte normalt går forbi..

Sørg også for at gøre ordentligt rent, hvor katten tissede uden for kassen. Du kan bruge UV-lys til at finde skjulte pletter. Det er vigtigt at fjerne alle lugte, ellers vil katten måske markere det samme sted igen. Rengør et område, der er ca. tre gange størrelsen af pletten for at fjerne alle lugte.

Følg denne fremgangsmåde:

  1. Start med at tørre urinen op.
  2. Spray området med enzymspray (f.eks. “Urine-off”) og tør med køkkenrulle eller servietter.
  3. Spray området med vand og tør op med køkkenrulle eller servietter.
  4. Spray området med isopropylalkohol eller ethanolbaseret alkohol og lad området lufttørre i 30 min.
  5. Smid snavsede køkkenruller og servietter ud (kom det ikke i en skraldespand indendørs). Sørg for, at katten/kattene ikke kommer ind, mens du gør rent, da det kan lugte ubehageligt for dem.
  6. Spray eventuelt med Feliway Classic eller lignende, eller brug kattens egne feromoner (ved at gnide en klud mod kattens kinder) og påfør det i området.

Produkter, der indeholder ammoniak, lugter som urin for katten, hvilket kan udløse et behov for at markere over den duft. Det anbefales generelt ikke at bruge rengøringsmidler med duft (klor, citrusduftende rengøringsmidler osv.) ved rengøring, og især ikke for at maskere denne form for hændelser.

Andre vigtige foranstaltninger

Det er vigtigt at sørge for, at katten har et stimulerende miljø. Se Din kats behov derhjemme og sammen med dig. Katte, der ikke bruger deres jagtinstinkt udendørs, skal stimuleres indendørs med leg, men sørg for at respektere kattens ønske om fred og ro, når den beder om det. Ikke alle katte ønsker at lege eller være aktiv i timevis.

Det er også vigtigt aldrig at straffe katten for at have tisset det forkerte sted! Det vil ikke fjerne årsagen til problemet og vil kun gøre det værre, hvis katten ikke føler, at den kan stole på dig.

Overvej eventuelt at bruge Feliway, som er en kunstig kopi af kattens beroligende feromoner. Disse feromoner udsender signaler om, at omgivelserne er rolige og trygge og er en del af kattens naturlige kommunikation, både til katten selv og til andre. 

 

Problemer med at katten tisser på uhensigtsmæssige steder er frustrerende, både for katteejeren og katten. Det er dog et problem, der kan løses, men du skal desværre være forberedt på, at det kan tage noget tid, især hvis problemet har stået på et stykke tid. Du kan kontakte en etolog eller adfærdsekspert, hvis du og din kat har brug for hjælp til at ændre denne adfærd og starte terapien hurtigst muligt.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy