Pas på din kat i julen

Jul og nytår er for rigtig mange mennesker noget, man glæder sig til. Samvær med familien, god mad, fest og hygge er noget, vi elsker, men kunne man spørge katten, ville den sige det modsatte. For din kat er julen forbundet med stress, brud på rutiner og potentiel fare, så pas ekstra godt på den i denne tid.

Guide: Sådan får du din kat trygt gennem jul og nytår

Julepynt

Tænk over, hvor du placerer din julepynt og hvad du pynter op med. Undgå spiseligt pynt og glaskugler på juletræets nederste grene, da de kan skære sarte kattepoter, hvis de går i stykker. Sæt heller aldrig levende lys nederst på træet, og vær opmærksom på guirlander og lyskæder, som ligner sjovt legetøj, men kan udgøre kvælningsfare og give skader i munden, hvis de bides over.

Lametta/fehår giver hvert år mange katte problemer. Katte elsker at lege med det, men kan finde på at spise det og det kan resultere i alvorlige problemer, der kan kræve akut operation. Så brug aldrig dette, hvis du har en kat i huset.

Julemad

Selvom man kan fristes til også at lade katten smage, det er jul, så lad være. Julemad er ikke kattemad, og noget af det er decideret farligt for dem. Katte tåler ikke chokolade, og faktisk kan de blive forgiftet, hvis de spiser det. Gåseskrog og andeben dufter himmelsk for en kat, men udgør en fare, fordi ben kan sætte sig fast i halsen. Vær også opmærksom på, at affaldsbeholderen er forsvarligt lukket, da kattekløer nemt flår poser op for at få adgang til resterne.

Giftige juleplanter

Til jul har vi det med at bruge naturen som pynt i vores stuer. Desværre er en del af planterne giftige for vores katte. Det drejer sig blandt andet om den smukke røde julestjerne, amaryllis, mistelten og kristtjørn.

Giv din kat et fristed

Julen og nytåret samler familier og venner, men vær opmærksom på, at mange folk i huset kan være enormt stressende for din kat. Du kan opleve, at den bliver urenlig eller udviser aggressiv adfærd, eller måske trækker den sig bare. Og det er vigtigt, at du lader den gøre det og hjælper den ved at give den et fristed, hvor den kan ligge uforstyrret – eksempelvis i et rum, hvor gæsterne ikke kommer. Når festen er ovre og gæsterne ude af huset, kan du med fordel give den godt med fortjent opmærksomhed.

Juletræets farer

Ingenting er så skønt som juletræet med sin pynt, men med kat i huset skal du være opmærksom på flere ting. Har du sådan en smart juletræsfod med vand i, så undlad at komme tilsætningsstoffer i, da det kan forgifte katten, hvis den drikker af det. Husk også, at kattens natur er at klatre i træer. Juletræet er ingen undtagelse, og med sin dejlige duft af gran kan du meget vel få en kat i toppen. Sørg derfor for at fastgøre det forsvarligt.

Nytårsaften

Man hører ofte om bange hunde til nytår, men det er mindst lige så hårdt at være kat, når raketterne brager, og himlen lyses op. Man kan ikke altid se på en kat, når den er bange, og derfor skal du tage dine forholdsregler:

  • Sørg for godt med aktivering nogle dage op til nytårsaften, da en velstimuleret kat ofte vil reagere mindre på fyrværkeriet.
  • Byg en hule eller seng til den i et rum, hvor du har trukket gardinerne for.
  • Læg et sengetæppe på din seng, så der bliver en naturlig hule nedenunder til din kat.
  • Hold din kat indenfor på aftenen, og luk kattelemmen.
  • Giv din kat dens yndlingsfoder, og put det evt. i et aktiveringslegetøj, så den skal arbejde for føden. Er den mæt og træt, klares nytårsaften nemmere.

Hvis ovenstående ikke er tilstrækkeligt, så kan du tale med din dyrlæge om beroligende medicin til din kat. Men gør det så hurtigt som muligt, og ikke den 30. december.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy