Sådan bygger du et godt fundament for dit og din kats liv sammen

For at få et godt forhold til din kat, kan det være godt at tænke over dine forventninger, og hvordan I sammen kan opnå dem. Katten kan desværre ikke vide, hvad vi tænker, hvis vi ikke forklarer det på en måde, som katten forstår. Vi skal også tænke over, hvad der er rimeligt at forvente af katten! Samtidig skal vi tilbyde katten, hvad den forventer.

Det er vigtigt at arbejde forebyggende!

Som sagt, at tænke på, hvad du vil opnå, er det første skridt til at kunne sigte mod det mål. Så skal vi tænke over, om det er rimeligt givet kattens baggrund, og hvordan den er skabt. Derfor skal vi også uddanne os til, hvordan katten fungerer! Både som art og som individ. Det kan du læse, f.eks. mere om her: Hvad er en kat?

 Vi skal tænke over, hvad katten skal have for at have det godt

For at vores kat skal have det godt, skal den have de ting, som en kat har brug for, ikke det som vi tror, ​​den måske har brug for. Vi skal ikke humanisere vores kat, såkaldt antropomorfisme, men se den for, hvad den er. Det betyder, at vi skal lære mere om katte og du kan f.eks. læse mere om dette under Din kats behov i hjemmet og i dit selskab. 

Det, vi giver, kan vi forvente at modtage

For at ens kat skal have det så godt som muligt, er det vigtigt, at vi sørger for de ressourcer, den har brug for, og opfylder de behov, som katten har. Det betyder, at vi skal være opmærksomme på vores kat og være både madmor, legekammerat og den der kæler og giver kærlighed. Gør vi ikke dette, får vi en kat, der ikke får afløb for sit behov. De kan resultere i f.eks. depressionslignende symptomer med en kat, der trækker sig tilbage, eller en frustreret kat, der forsøger at få opmærksomhed på en uhensigtsmæssig måde.

Planlæg tid til din kat

Hvis vi skal få det til at lykkedes, ofte i en ret stresset hverdag, skal det planlægges. Det er ikke en ulempe, da katte kan lide rutiner og kan lide at følge en tidsplan. Katten skal selvfølgelig have mad og vand, og kattebakken skal tømmes dagligt, men noget vi måske ikke tænker over er, at leg også skal foregå dagligt. 

Katten, en jæger

Hvis vi tænker på, at katten dybest set er en jæger og vil skulle jage 50 % af sin dag for at få nok næring, kan vi forstå, hvorfor det er vigtigt at lege hver dag. Legen er en efterligning af jagten, og derfor kan katte godt lide at snige, løbe, fange og kæmpe med deres legetøj. De kan have brug for, at vi leger med dem eller under alle omstændigheder opfylder behovet ved at tilbyde muligheder for legetøj, som katten leger med selv. 

Aktiver gennem mad

En anden god ting, man kan gøre, er at aktivere katten ved fodring. Katten er som sagt jæger og er vant til at være aktiv i jagten på føde. Det betyder, at de mister mange timers “gratis” aktivitet ved at spise deres mad fra en skål. Derimod vil de have godt af at tænke lidt og bevæge sig mere for at få adgang til deres mad. Prøv at fjerne madskålen og aktivér din kat ved at sprede maden rundt i huset eller brug i stedet aktiveringsskåle og aktiveringslegetøj. Det er også en god daglig aktivitet, som man ikke skal blande sig for meget i og katten kan underholde sig selv med. 

Skab et godt forhold ved at lytte til din kat

Socialt samvær med mennesker på et ønsket niveau er også vigtigt for vores katte, hvad enten det betyder meget kontakt eller om katten bare vil hænge ud en gang imellem. Vi skal lære vores kats behov for nærhed at kende og respektere det. Vi  får det bedste forhold til sidst, ved at lytte til vores kat. Ofte får vi også en mere kontaktsøgende adfærd fra katten til gengæld. 

Det er vigtigt at indrette hjemmet til din kat

Det er også vigtigt at tænke på vores kat, når vi indretter det fælles hjem. Det gælder både i form af ting til katten, samt deres placering, så de bliver brugt, og at nogle ting måske ikke passer til katten. Der er f.eks. mange blomster, der er giftige for katte, visse typer møbler eller stoffer kan være for fristende for katten at kradse i. Parfumer som rumsprays, diffusere eller duftlys, kan være generende for kattens følsomme lugtesans. Endelig kan visse indretningsdetaljer være farlige for katten, hvis de f.eks. nemt vælter.

Husk at hjemmet skal indeholde det katten har brug for, men også være trygt! Miljøberigelse er et vigtigt grundlag for, at katten trives i hjemmet og det er muligt at få et dejligt hjem, men stadig give katten det, den gerne vil have. I kommer jo til at tilbringe jeres liv sammen, hvilket betyder, at I begge skal hygge jer!

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy