Sådan giver du din seniorkat den alderdom, den fortjener

Din kat går elegant og yndefuld gennem livet, og på helt samme måde ældes den med ynde. Faktisk lægger man knap nok mærke til, at katten bliver ældre, og det er således nødvendigt at være ekstra opmærksom på den, når den når en vis alder. 

Har din kat rundet 10 år?  Så læs med og giv din kat en god alderdom. 

Længe leve seniorkatten

Katte lever længere, end de gjorde tidligere, fordi vi er blevet bedre til at passe på dem. Vi har også fået mere viden om de hensyn, man skal tage, når man har en seniorkat. Og fordi vi passer godt på vores katte, bliver mange af dem rigtig gamle. Halvdelen af kattens liv leves derfor som senior. 

Katte bliver ikke grå om næsen, som hunde gør, når de kommer op i alderen. Du kan ikke umiddelbart se på din kat, at den ældes, og derfor skal du, når den er omkring 8-10 år, begynde at gøre nogle ting lidt anderledes og holde ekstra øje med din kat. Herfra regnes den nemlig som senior, og der er nye hensyn, du skal tage, for at opretholde din kats gode livskvalitet.

Hvordan giver du din kat en god alderdom? - Få 7 gode råd

Det bedste, du kan gøre, for at tage dig godt af din kat, så den kan blive gammel på en god og tryg måde, er ved at sørge for daglig pleje og omsorg, tilpasse dens kost samt være opmærksom på dens adfærd. Men selv med de allerbedste intentioner kan det være svært at vide, hvilke hensyn man skal tage. Derfor har vi lavet en huskeliste med 7 gode råd, så du ved præcis hvordan, du tager dig godt af din aldrende kat. 

1. Tilpas foderet til din kats alder og livsstil

I takt med, at din kat bliver ældre og mindre aktiv, ændrer den sit kostbehov, vaner og appetit. Foderet skal således tilpasses dens alder og livsstil, så den får de nødvendige vitaminer og mineraler, men i høj grad også så den ikke bliver overvægtig. Overvægt belaster ikke kun led og knogler, men kan også medføre sygdomme, der kan være svære at få bugt med. Det er en god idé at veje din kat jævnligt, så du kan holde øje med vægten og sikre dig, at den hverken tipper for meget til den ene eller anden side. 

2. Plej kattens pels

Ældre katte kan have sværere ved at soignere sig, og hvis der er noget, din kat ikke bryder sig om, så er det dårlig hygiejne. Hjælp den derfor ved at pleje og undersøge pelsen jævnligt. Børst den, fjern løse og filtrede hår, og undersøg samtidig huden for sår, udslet, hævelser osv. Pelspleje kan være afstressende for din kat og er desuden med til at fremme blodomløbet. Kontakt din dyrlæge, hvis du finder tegn på sygdom. 

3. Vær opmærksom på kattens adfærd

Selv de mindste adfærdsændringer kan være tegn på begyndende problemer. Derfor er det en god ide at være opmærksom på, om din kat opfører sig anderledes eller gør ting, den ikke plejer. Tisser eller drikker den for eksempel mere, bevæger den sig anderledes, eller har den uregelmæssig afføring? Adfærdsændringer kan være tegn på forskellige sygdomme, f.eks smerte eller forhøjet blodtryk. Det kan vise sig som aggressivitet, angst for eksempelvis lyde eller overdreven miaven. Nogen katte kan også blive mindre kælne og sociale, hvis de f.eks har ondt. Kontakt din dyrlæge, hvis du er det mindste urolig for din kat. Jo tidligere skavanker og sygdom opdages, des større er sandsynligheden for, at tilstanden kan forbedres. 

4. Giv din seniorkat ro og faste rutiner

Man kan ikke stille noget op med hverken høreapparat eller briller, når den ældre kats sanser svækkes. Heldigvis skaber nedsat hørelse sjældent problemer for katten. Derimod kan den have svært ved at orientere sig, hvis alderdommen går ud over synet. Undlad derfor at flytte rundt på møblerne, og sørg så vidt muligt for, at der ikke sker for store ændringer i dens liv. Generelt trives seniorkatte bedst med ro og faste hverdagsrutiner. 

5. Tjek din kat for sygdomme

Sundhed er et stort tema i seniorkattens liv. Når kroppen ældes, er det svært helt at komme uden om sundhedsmæssige udfordringer. Men med særlig opmærksomhed på en række områder kan symptomer og tegn opdages i tide, så din kat undgår smerter og ikke bliver alvorligt syg.

Mund og tænder:

Dårlig ånde, tandkødsbetændelse, tandsten og rådne tænder kan have en enorm indflydelse på din kats humør, fordi tand- og tandkødsproblemer giver smerter. Derfor svækker det også appetitten, fordi det gør ondt at spise. Tandproblemer almindeligt hos ældre katte, og det kan være nødvendigt med tandrensning i narkose hos dyrlægen.

Nyre- og leverproblemer: 

Problemer med leveren og nedsat nyrefunktion ses ofte hos ældre katte. Symptomerne kan ligne hinanden, så oplever du en eller flere af følgende symptomer hos din kat, bør du til hver en tid kontakte dyrlægen: Øget tisse- og drikketrang, nedsat appetit, opkast, diarré, vægttab, feber, dehydrering, ændret adfærd, dårlig ånde – Læs mere.

Slidgigt:

Seniorkatte er ofte plaget af slidgigt og kan ikke bevæge sig så frit som i deres unge dage. De er derfor mindre aktive og sover mere. I modsætning til hunde, vil en kat med gigt sjældent halte. Men den kan få svært ved at springe op i møbler eller ned igen. Du kan gøre meget for at hjælpe din kat i det daglige. Stil skamler, hvor du ved, den springer op – f.eks. for enden af sengen. Det kan betyde meget, når benene er lidt stive – Læs mere.

Katte med gigt kan også være mindre tilbøjelige til at være udendørs i længere tid, især i koldt og vådt vejr.

Kræft:

Kræft er ikke sjældent set hos seniorkatte, især rammes mave-tarmkanalen og andre indre organer. Symptomerne vil ofte være uspecifikke, f.eks vægttab, nedsat appetit, opkastning eller diarré, og generelt dårlig trivsel. Nogle kræftformer er godartede, og kan behandles, andre er af mere ondartet karakter.

Forhøjet stofskifte: 

Ældre katte kan få forhøjet stofskifte, som er en overaktiv skjoldbruskkirtel. Symptomerne på forhøjet stofskifte er blandt andet vægttab trods en god appetit, øget drikkelyst og urinering. Katten kan også begynde at miave ofte og højlydt – og konstant tigge om mad.

Forhøjet blodtryk: 

Ligesom hos mennesker kan ældre katte få forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk hos katte kaldes også ”Den tavse dræber”, da sygdommen umiddelbart kan være usynlig og svær at opdage. Helt op mod hver tredje ældre kat kan gå rundt med et forhøjet blodtryk, som kan give store skader på flere forskellige organer, især øjnene, nyrerne, hjernen og hjerte-karsystemet er i risikozonen.

Symptomer, som kan give mistanke om forhøjet blodtryk, kan f.eks være tegn på nyresygdom (link – eller se ovenfor) eller ændret adfærd. 

Læs meget mere om, hvorfor det er vigtigt at måle blodtrykket på din seniorkat

Læs også: Derfor er forhøjet blodtryk en tavs sygdom

6. Pas godt på din kat

Din seniorkat sover mere end tidligere. Det er derfor vigtigt, at den har forskellige puttesteder rundt omkring i hjemmet, hvor den kan ligge uforstyrret. Sørg også for, at sovestederne er nemme at komme til for katten, også hvis den har svært ved at springe op eller ned. 

Seniorkatte bliver af og til urenlige og besørger ved siden af kattebakken. Vær derfor meget omhyggelig med at skifte og rense kattebakken, så den altid virker indbydende. Afprøv eventuelt forskellige typer af kattegrus – nogle katte foretrækker én slags, andre af helt andre. Generelt skal du undgå grus, som er tilsat parfume, det bryder ingen katte sig om. Kontakt din dyrlæge, hvis du ikke selv kan løse problemet med din kats urenlighed. 

Vær opmærksom på din kats kløer, der kan blive lange, hvis ikke den får dem hvæsset selv. Det kan være ubehageligt for den, og den kan hænge fast i ting og få indgroede negle, som kan være meget smertefuldt. Hvis din kats negle begynder at blive for lange eller vokse ind i trædepuderne, skal du klippe dem med en saks, der er beregnet til formålet. 

Din kat skal aktiveres, selvom den er senior. Få den ikke til at fare rundt, som da den var ung, men fokuser på mental stimulering med eksempelvis aktivitetslegetøj og aktive lege sammen med dig.

7. Husk et årligt sundhedstjek

Det årlige sundhedstjek hos dyrlægen er endnu mere vigtigt, når din kat bliver senior. Dyrlægen kan på et tidligt stadie afsløre sygdomme og sætte gang i behandling, før det er for sent Læs mere.

Dyrlægen vil undersøge katten grundigt, måle blodtryk (hvis han eller hun ikke gør det af sig selv, er det en god idé at bede om det) og tjekke op på vaccinationer – Læs mere.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy