Tidlig behandling er effektiv behandling

Forhøjet stofskifte er en sygdom, der som regel rammer ældre katte. Det vil sige katte, der har rundet de første 8 år. 

Sygdomsårsagen er i mere end 95% af tilfældene, at skjoldbruskkirtlen øger sin hormonproduktion. Kun i cirka 1-3 % af tilfældene skyldes det kræft i skjoldbruskkirtlen. 

Ikke desto mindre er forhøjet stofskifte en sygdom, der skal tages meget alvorligt, for den baner ofte vej for følgesygdomme som fx hjertelidelser. Hvis ikke forhøjet stofskifte behandles i tide, er der derfor udsigt til en væsentlig forkortet levetid. Så der er gode grunde til at holde øje med en række typiske symptomer hos din kat.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ DISSE SYMPTOMER

Du skal især være opmærksom på, om din kat pludselig taber sig. Helt op til 98% af katte med forhøjet stofskifte taber sig ret pludseligt i løbet af en ret kort periode, så det er et rimelig sikkert tegn. 

Erfaringen viser, at forhøjet stofskifte kan vise sig med følgende symptomer:

  • Vægttab på trods af større appetit
  • Hævelse under halsen ved skjoldbruskkirtlen – obs dette ses langt fra altid, ofte kan dyrlægen heller ikke mærke den
  • Øget aktivitet præget af rastløshed og nervøsitet
  • Øget væskeindtag og urinering
  • Uregelmæssig fordøjelse med opkast og diarré
  • Usoigneret pels med øget fældning

DIAGNOSE OG BEHANDLING

Din dyrlæge stiller diagnosen ”forhøjet stofskifte”, hvis en blodprøve viser et højt niveau af skjoldbruskkirtelhormon (T4). Somme tider er det også nødvendigt med en urinprøve og måske røntgen og/eller ultralydsundersøgelse.

Du skal dog ikke fortvivle, for der findes gode behandlingsmetoder for sygdommen:

Radioaktivt jod. Det radioaktive jod opkoncentreres i skjoldbruskkirtlen, hvor det ødelægger det unormale kirtelvæv. Det er en behandling, der kræver særlige faciliteter og derfor kun er tilgængelig på Universitetshospitalet for små husdyr i København.

Operation. Kirurgisk fjernes skjoldbruskkirtlen, og efter operationen skal katten have tilført skjoldbruskkirtelhormon i en periode. Hos de fleste katte er medicin kun nødvendig i en kortere periode, men nogle katte har brug for medicin resten af livet.

Foder uden jod. Når katten ikke får jod, danner den heller ikke det skadelige stofskiftehormon. Behandlingen kræver, at katten kun får denne ene fodertype, og den egner sig derfor ikke for udekatte, der fx fanger mus og spiser andre steder. 

Medicin. Dette er den mest almindelige behandling i Danmark. Katten skal have medicin resten af livet, da medicinen ikke kurerer sygdommen, men holder symptomerne væk. Medicin kan også bruges i en kortere periode inden katten skal opereres eller have behandling med radioaktivt jod.

TIDLIG DIAGNOSE GIVER GOD PROGNOSE

Din kat kan få et godt og langt liv, selvom den har forhøjet stofskifte. Det forudsætter blot, at sygdommen opdages i et tidligt stadie, hvor den ikke har givet alvorlige følgesygdomme. Derfor skal det årlige sundhedstjek hos dyrlægen ikke betragtes som en udgift, men som en investering i din kats sundhed og livskvalitet.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy