Da monty fik diabetes, græd jeg

Hej venner!

Mit navn er Mikala, og jeg er kattemor til de to katte Monty og Molly, som begge er født med en kromosomfejl. I 2014 gik Monty ved et tilfælde viralt på nettet, og jeg har sidenhen brugt deres berømthed på at sprede budskabet om at højne kattens status, så vi kan få en verden af glade katte.

I dette blogindlæg vil jeg komme ind på Montys diabetes og ikke mindst, hvordan jeg opdagede det. Jeg er ikke dyrlæge eller uddannet inden for noget med dyr, så dette er udelukkende viden og erfaring fra mit eget liv med katte, og hvis du er det mindste i tvivl, om hvorvidt din kat er syg, skal du altid kontakte en dyrlæge.

Den rigtige kost kan udrette mirakler

Hej venner  

Siden jeg skrev indlægget om Montys diabetes, har jeg opdaget noget, der har ændret  vores og især Montys liv fuldstændigt. 

Det, der skete, var, at jeg fandt frem til et fuldstændig fantastisk forum for mennesker fra  hele verden, der har katte med diabetes. Siden hedder felinediabetes.com, og her fandt jeg ud af, at mange katte har spist sig  fri af deres diabetes. Det er naturligvis ikke alle katte, det virker på, men jeg besluttede mig  for at prøve det, da det ville være en drøm for mig, at Monty kunne spise sig til et normalt  blodsukker og blive fri af insulin. 

Jeg fandt ud af, at mad med over 10% kulhydrater er NO GO, når man har en kat med  diabetes. Mange af de populære og sunde foder-brands har et højt kulhydratindhold, og  det kan påvirke kattens blodsukker helt vildt meget! Faktisk er det logik, når jeg tænker  over det. For hvad er det, som får vores blodsukker til at stige hurtigt og højt? Det er  kulhydrater som fx stivelse i form af mel, korn og sukker. Jeg har bare aldrig tænkt over  det før, fordi Monty fik et kendt og sundt brand. Men Monty er jo kødæder og skal  allerhelst have foder med så høj en andel af kød som muligt og allerhelst kun vådkost.  Det har jeg i hvert fald fundet ud af nu. Det skal lige siges, at det selvfølgelig er forskelligt  for alle katte, hvordan deres blodsukker bliver påvirket af kulhydrater, ligesom det er  forskelligt for os mennesker. Nogle bliver synligt hyperaktive, mens andre slet ikke påvirkes.  

Læs med her.  

Da Monty ændrede adfærd.

I Corona-efteråret 2020 var jeg hjemsendt fra min uddannelse og studerede online via zoom-opkald. Jeg var derfor meget sammen med Monty og Molly, hvilket var super hyggeligt, da jeg kunne sidde med min computer i skødet i sofaen med en kat på hver side. Monty plejer altid at søge mig og lægge sig ind til mig eller allerhelst oven på mine ben, og det er uanset om min computer står i vejen. 😉

Jeg bemærkede, at han var ekstra kælen og opmærksomhedssøgende. Han stod ofte og miavede mig ind i hovedet og virkede som om, han ikke kunne finde ro.

Jeg kan godt lide at følge efter både Monty og Molly, når jeg kan se, at de måske vil fortælle mig et eller andet. Derfor gik jeg efter Monty, og han viste mig hele tiden madskålen. Han virkede meget sulten, men hver gang opdagede jeg, at skålen var fuld af mad, og når jeg nussede ham bag øret, spiste han da også et par tørkostpiller. 
Denne adfærd stod på i et par uger.

En dag jeg kom hjem, stod Monty og miavede ved vandskålen, og jeg så at den var tom. Jeg blev temmelig overrasket, for jeg var sikker på, at jeg havde givet dem vand aftenen inden. Jeg gav ham derfor vand, som han straks gik i gang med at drikke. Jeg slog det hen med tanken om, at jeg måtte have glemt at give ham vand. Et par dage efter denne episode kom en drivvåd Monty ind i sofaen til mig og ville ligge på mine ben. Jeg tænkte, at han nok havde været udenfor i min indhegnede baghave, indtil jeg bemærkede, at det kun var hans bagben, mave og hale der var drivvåd, og eftersom det ikke regnede, kunne jeg ikke forestille mig, hvad han skulle være blevet så våd af. Jeg tørrede ham og gik ud på badeværelset, hvor jeg så, at jeg havde glemt at slå toiletlåget ned, og der var våde poteaftryk over hele gulvet og på brættet. Der var markant mindre vand i toilettet, og det gik op for mig, at Monty simpelthen måtte have været nede i toilettet, drukket rigtig meget af vandet og på vej op igen må han være faldet i kummen med bagkroppen. Der gik det op for mig, at der måtte være noget helt galt! Jeg ringede derfor til dyrlægen og fik en tid så hurtigt jeg kunne.

Dyrlægen gav et svar, jeg på ingen måde havde ventet.

Dyrlægen konstaterede at, Monty havde mistet muskelmasse i sine bagben, men det kunne sagtens være fordi, han jo er 11 år. Han så ellers fin ud, så hun tog blodprøver og sendte os hjem igen. Tre dage efter ringede hun og gav mig et svar, jeg absolut ikke havde hverken ventet eller frygtet, for jeg havde ikke engang tænkt tanken! “Monty havde diabetes, og jeg skulle skynde mig afsted til dyrehospitalet, da hans tal var helt skæve og meget alvorlige”.

På hospitalet blev Monty indlagt, og det blev konstateret, at han havde diabetes.

Det var simpelthen derfor, han havde gået og været så ufattelig tørstig, ingen appetit havde og havde mistet muskelmasse i sine bagben.

De mest almindelige symptomer på diabetes hos kat er følgende:

  •     Øget drikkelyst og tissetrang
  •     Vægttab
  •     Øget appetit i starten, senere mister katten appetitten helt
  •     Slaphed og unormale bevægelser

 

Der kan sagtens være andre symptomer, men lige netop disse opdagede jeg hos Monty, dog uden at mistænke, at det overhovedet kunne være diabetes.
Monty har altid fået Royal Canin våd- og tørkost, så jeg havde slet ikke forestillet mig, at han kunne udvikle diabetes med den sunde kost, han spiser. Han er ikke overvægtig og får ikke ret ofte godbidder.

Første gang jeg skulle stikke ham, græd jeg.

Jeg skal indrømme, at jeg i starten af diagnosen var meget fortvivlet og ikke mindst forvirret. Nu skulle Monty pludselig have diabetesfoder, ingen godbidder overhovedet og insulin hver dag, og det var MIG, der skulle give ham. Det synes jeg virkelig er et stort ansvar, og de første par gange, jeg skulle stikke ham, græd jeg faktisk, fordi jeg var så nervøs. Jeg fik tydeligt vist af dyrlægen, præcist hvad og hvordan jeg skulle gøre det, og derudover så jeg en del YouTube-videoer med mennesker, der viser, hvordan de giver deres katte insulin, tips og tricks til at stikke og ikke mindst hvordan man tager blod fra kattens øre, som måler, hvor meget insulin der skal gives.
Jeg startede den samme dag med at skrive alt ned i en journal. Alle blodsukkermålingerne med tid og tal, hvor meget insulin Monty fik og om, hvordan hans adfærd var.

En kats blodsukker er påvirket af flere ting, bl.a. kost og stress. Det er vigtigt, at katten er på en diabetesvenlig diæt og allerhelst ikke får andet at spise end denne. En diabetesvenlig diæt hjælper med at give katten et stabilt blodsukker. Hvis katten er stresset, kan det føre til et højt blodsukker, og at insulinen ikke virker, som det skal. Dette oplevede jeg med Monty, da vi for nylig flyttede. Hans blodsukker var alt for højt den første måned, og jeg blev anbefalet at give ham tilskud i form af Zylkene og Kalm. Dette skulle hjælpe ham til at føle sig tryg og rolig i vores nye hjem. Det virkede, for Montys stress faldt igen, og insulinen virkede igen, som den skulle. Sådanne perioder kan man komme ud for, og det er helt normalt. Der kan være flere måneder og år, hvor det bare kører med stabilt blodsukker og insulin. Lige pludselig sker der så et eller andet, som påvirker katten i en sådan grad, at det kan ses på blodsukkeret.

Monty får en meget lav dosis insulin, da han reagerer meget positivt på det.
Jeg måler hans blodsukker morgen og aften, og derefter kan jeg se, om han har brug for insulin og hvor meget. Det er meget vigtigt, at katten får et måltid mad inden insulinen. Hvis den ikke har fået mad eller ikke vil spise, inden insulinen gives, kan kattens blodsukker falde og blive farligt lavt.

Når man taler om insulin, taler man om enheder, og Monty skal have mellem 1/2-1 enhed. Rigtig ofte er hans blodsukker så fint lavt, at han slet ikke behøver at få insulin. Det er primært om aftenen, jeg oplever det lave blodsukker. Det er formentlig fordi, Monty har ligget og sovet mange timer om dagen og derfor ikke har spist helt så meget, som han gør om natten. Han er mere vågen om natten og spiser langt mere. Derfor oplever jeg ofte, at blodsukkeret om morgenen er så højt, at han skal have insulin.
Til at måle blodsukkeret bruger jeg en måler (glukometer), som er beregnet til katte. Denne måler giver konsekvent et højere blodsukker-resultat, og derfor skal Monty faktisk oftere have en 1/2 enhed, hvor han før ikke skulle have, da måleren målte normalt lavt. 
Det er lidt en jungle, og det er om at holde tungen lige i munden, men jeg kan kun anbefale alle mennesker med katte, der har diabetes, at tage det stille og roligt i starten. Gør som dyrlægen anbefaler dig, og meld dig evt. ind i en af de mange amerikanske grupper på Facebook med mennesker, der har katte med diabetes. Her er der virkelig meget hjælp at hente.

I starten, da Monty havde fået konstateret diabetes, svingede mit humør fra at være opgivende, udmattet og forvirret til at have overskud og være stolt af, at jeg kunne finde ud af at give ham insulin.

 

“Det er så vigtigt at huske, at en kat med diabetes
kan leve lige så længe som en kat uden diabetes.”

 

Hvis din kat netop har fået konstateret diabetes, og du føler dig fortvivlet, forvirret og opgivende, skal du vide, at det var netop det, jeg selv oplevede. Det er helt normalt, for det ER virkelig voldsomt at få beskeden om, at din kat har diabetes! Du skal lære at give din kat insulin og se på alle de tegn, der måtte være for, om din kat har det godt på denne insulin. Du skal lære at måle blodsukkeret og planlægge efter, at din kat skal have insulin hver 12. time. Du skal skrive resultaterne ned. Jeg vil anbefale at tage billeder af målingerne, så du kan nøjes med at skrive det ind én gang om dagen, hvis det er nemmere for dig.
Alt dette er voldsomt og en stor omvæltning, men det vigtigste for mig, er at fortælle dig, at jeg vil anbefale alle at lade deres kat leve et liv med diabetes. Lad dig ikke slå ud af denne diagnose!

Jeg sidder her fem måneder efter Monty fik diagnosen, og selvom der har været op- og nedture, kan jeg se på min dreng, hvor glad han er, og hvordan han har lige så god livskvalitet som Molly. Monty har for længst vænnet sig til at få sin medicin, og han elsker den opmærksomhed, han får bagefter. Det er så vigtigt at huske, at en kat med diabetes kan leve lige så længe som en kat uden diabetes. Det handler om struktur, om at vænne sig til det nye og ikke mindst kærligheden til din kat.

Jeg håber, at du fandt dette blogpost brugbart, og at det gav dig mod på at tage udfordringen op, hvis din kat har fået konstateret diabetes. You can do it! Kærlighed og potedask,

Mikala & Monty

 


 

 

Lavt kulhydratindhold virker for Monty!

Jeg talte med min dyrlæge om at udskifte Montys foder og om alt den viden, jeg havde  læst mig frem til, omkring katte med diabetes, kulhydrater i deres kost og blodsukkeret.  Dyrlægen var enig med mig i, at vi skulle prøve et nyt foder med max 10% kulhydrater.  Hans begrundelse for, at vi skulle skifte foder, var blandt andet, at Montys blodsukker stadig svingede så meget, selvom han fik insulin.

Dyrlægen fortalte mig, at der ikke findes tørkost med under 10% kulhydrater, da det  kræver stivelse at få det til at binde. Derfor gik jeg i gang med at lede efter vådfoder med  max 10% kulhydrater i, og som Monty kunne lide. Det er sjældent, at der står % af  kulhydrater på emballagen, så jeg vil anbefale at bruge denne smarte kulhydratberegner, som kan udregne det for dig. Der er også denne oversigt, hvor du kan finde en masse  forskellig vådkost med under 10% kulhydrater: docs.google.com/spreadsheets. Jeg fandt flere typer vådfoder, som Monty har spist med stort velbehag. 

Den første dag, jeg testede hans blodsukker, var det lavere end normalt om aftenen, og  jeg tænkte, at det måske kunne være et tilfælde. De efterfølgende dage var vilde, for  Monty gik fra at have et blodsukker, der svingede fra 18-4 og tilbage igen på en enkelt  dag, og allerede dagen efter oplevede jeg, at Montys blodsukker nu kun svingede fra 4-8.  Sådan svinger det hos en kat uden diabetes. Blodsukkeret blev ved med at ligge normalt,

og efter kun én uge, faldt det så meget om aftenen, at det faktisk var farligt lavt! Derfor  måtte jeg give ham sirup på tungen, så det steg igen. Jeg ringede til dyrlægen, som  sagde, at jeg skulle gå ned i insulin. Det gjorde jeg efterfølgende 4 gange over 6 uger,  fordi Montys blodsukker simpelthen blev for lavt. Hans humør blev også meget  anderledes, da han fik et stabilt blodsukker. Han blev mere rolig, meget mere kælen og  ville pludselig lege og fjolle, som han gjorde det, inden han fik konstateret diabetes. 

Monty får ikke længere insulin

Monty er gået så langt ned i insulinindtag, at dyrlægen syntes, vi skulle prøve at stoppe  med insulinen, da Montys blodsukker simpelthen bliver for lavt ved indtag af selv en meget  lav dosis. Han er nu på dag to UDEN insulin, og indtil videre går det rigtig godt. Montys  blodsukker er normalt som hos en kat, der selv kan producere insulin. Det er fuldstændig  vildt for mig at opleve, at Monty er gået fra at have så svingende blodsukker til nu at have  spist sig ud af sin diabetes. Det eneste, jeg har gjort, er at skifte hans foder til et med færre kulhydrater. 

Hold øje med blodsukkeret 

På et foder med få kulhydrater er det ekstra vigtigt at tjekke din kats blodsukker. Den får  nemlig ikke længere kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige, men da den stadig får  insulin, der får blodsukkeret til at falde, kan blodsukkeret nu blive meget lavt og alt for lavt. Hver gang jeg så, at Montys blodsukker var for lavt, skulle jeg akut give ham sukker og  holde nøje øje med hans blodsukker i mindst 2 timer, indtil det igen var steget og normalt.  Det lyder voldsomt, og det er det egentlig også, men det betød omvendt, at Monty skulle  ned i insulinindtag dagen efter. Det var efter aftale med min dyrlæge, og jeg vil igen  understrege vigtigheden i, at du laver disse aftaler med din dyrlæge og altid spørger  vedkommende til råds. 

Hvis din kat elsker tørkost og ikke vil spise vådkost

I starten havde jeg lidt problemer med at få Monty til at spise vådkost. Han elsker  simpelthen tørkost og skulle vænne sig til kun at spise vådkost. En kæmpe hjælp for Monty  og mig var, da dyrlægen fortalte om frysetørret kattemad! Det er egentlig bare tørret kød tilsat vitaminer, men det knaser ligesom tørfoder, og Monty elsker det. Der skal selvfølgelig  stadig være under 10% kulhydrater i, for at Montys blodsukker ikke stiger for meget, men  jeg har fundet to typer af frysetørret kød, som både Monty og Molly elsker, og som slet  ikke påvirker Montys blodsukker. Det ene er fra Ziwipeak, det andet er fra Feringa. 

Her er et billede af frysetørret kød og Molly, som kigger sultent efter det. Det minder lidt  om tørkost i konsistensen, så hvis din kat, som Monty, elsker tørkost, kan dette være en  god løsning. 

Kan min kat også spise sig ud af diabetes?

Det er vigtigt for mig at sige, at alle katte er lige så forskellige som os mennesker. Der er  således ingen garanti for, at din kat vil synes om foder med lavt indhold af kulhydrater  ligesom Monty. Jeg vil råde dig til altid at spørge din dyrlæge, hvis du er i tvivl om, hvad du  skal gøre. Foderskiftet virkede på Monty, og fordi jeg ønsker at forebygge et ustabilt  blodsukker hos Molly, har hun også skiftet til et foder med max 10% kulhydratindhold.  Det er rigtig vigtigt, at du tester din kats blodsukker ofte og skriver det ned. Så kan du se,  om et eventuelt foderskifte virker på din kat. Desuden kan du også vise det til din dyrlæge  og tale med vedkommende om tallene. 

Selvom Monty ikke længere får insulin, måler jeg alligevel hans tal hver dag.   Derudover måler jeg ca. hver 2-6 time. Det gør jeg for at få et så præcist billede af  blodsukkeret som muligt. Min oversigt ser sådan her ud. 

Det ser måske forvirrende ud, men det er lavet i Google docs spreadsheets og det er  overskueligt for mig og min dyrlæge. 

Jeg overvejer at skifte foder – hvor starter jeg?

Start hos din dyrlæge. Fortæl vedkommende, at du har læst om, at nogle katte kan spise  sig ud af diabetes ved at spise foder, der indeholder max 10% kulhydrater. Er din dyrlæge med på idéen, kan du prøve at bruge kulhydratberegneren eller siden med oversigten over  foder: kulhydratberegneren, docs.google.com/spreadsheets. 

7 vigtige ting at huske på:  

  1. Max 10% kulhydrater
  2. Helst udelukkende vådkost
  3. Hvis tørkost skal det være frysetørret kattemad med max 10% kulhydrater 4. Mål din kats blodsukker ofte
  4. Hav altid sirup stående i tilfælde af for lavt blodsukker
  5. Skriv alle målinger ned
  6. Fortæl din dyrlæge om ændringer i din kats blodsukker

Du skal ikke være bekymret, hvis du føler dig forvirret lige nu. Sådan følte jeg det for en  måned siden, og det er helt normalt. Der er mange informationer, men så snart du har  fundet et foder, din kat kan lide, er det forhåbentlig starten på et stabilt blodsukker. 

Kattens blodsukker kan også blive påvirket af andre ting

Nu hvor jeg har fortalt dig om mine erfaringer med vigtigheden af Montys kost, vil jeg sige,  at blodsukker faktisk også kan blive påvirket af andre ting. Hvis en kat er stresset, kan det  føre til højt blodsukker, og hvis insulinen ikke virker, som den skal. Dette oplevede jeg med  Monty, da vi flyttede i december sidste år. Hans blodsukker var alt for højt den første  måned, og jeg blev anbefalet at give ham tilskud i form af Zylkene og Kalm. Dette skulle  hjælpe med at få ham til at føle sig tryg og rolig i vores nye hjem. Det virkede, så Montys  stress faldt igen, og insulinen begyndte at virke som den skulle. Sådanne perioder kan  man komme ud for, og det er helt normalt. Der kan være flere måneder og år, hvor det  bare kører med stabilt blodsukker og insulin, og så sker der pludselig noget, der påvirker  katten i en sådan grad, at det kan ses på blodsukkeret. 

Jeg håber mit gennembrud, som jeg virkelig synes, det er, har inspireret dig til at  eksperimentere med foderet til din egen kat. Hvem ved, måske lykkes det også jer at blive  fri af insulinen. Al held og lykke med det. 

Kærlighed og potedask, 

Mikala & Monty 

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy