Derfor skal du måle din kats blodtryk

Hej venner!

I dette blogindlæg vil jeg fortælle om vigtigheden af, at du får målt din ældre kats blodtryk, hver gang du besøger dyrlægen. Jeg er ikke selv dyrlæge, men jeg har erfaring på området, som jeg håber, vil komme dig og ikke mindst din kat til gode.

Hvorfor skal min kat have målt sit blodtryk?

Alt for mange katte går rundt med forhøjet blodtryk, men de diagnosticeres først, når skaderne ER sket. Det er endnu ikke normal procedure hos alle dyrlæger at få målt blodtrykket rutinemæssigt på de ældre katte.

Men det er heldigvis ved at ændre sig, for blodtrykket er lige så relevant at overvåge hos katte, som det er hos mennesker.

Der er rigtig mange katte, der går rundt med forhøjet blodtryk, som først bliver opdaget, når skaden er sket og kattens øjne eller nyrer eksempelvis har taget skade. Og det er ikke altid, at synet kan reddes, hvis katten er ved at blive blind.

Hvis du som ejer spotter sygdomstegn på grund af skader på nyrerne, så bør du tage katten til dyrlæge. Her tager man måske blodprøver af katten og sætter alt muligt i gang. Hvis dyrlægen ikke selv nævner blodtryksmåling, så skal du bede om at det bliver målt. Katten diagnosticeres muligvis med dårlige nyrer og kommer i behandling for det, men det er mindst ligeså vigtigt at det høje blodtryk også behandles.

Det er ikke uden grund, at forhøjet blodtryk også kaldes ”Den tavse dræber”. For som beskrevet ovenfor, så ses symptomerne måske slet ikke – og pludselig kan katten falde død om af en hjerneblødning.

Hvornår er et blodtryk for højt?

Du behøver ikke at være uddannet i at måle blodtryk hos hverken katte eller mennesker for at vide, at et forhøjet blodtryk ikke er sundt at leve med. Blodtrykket er unormalt højt, hvis det overstiger de normale værdier. Ligesom hos mennesker, skal kattes blodtryk i ro være 140/90 mmHg. Når det måles hos dyrlægen vil det ofte være lidt højere, da stress og utryghed kan få det til at stige lidt. Det er helt normalt og er ikke det samme som et egentligt forhøjet blodtryk. Alt det ved din dyrlæge og kan forklare mere om det.

Nogen af de mest normale symptomer på forhøjet blodtryk hos katte er:

  • Akut opstået blindhed – ofte vil pupillerne være stærkt udvidet og katten støder ind i ting
  • Blødninger i øjnene.
  • Epileptiske anfald
  • Adfærdsændringer, f.eks aggression eller den gemmer sig.

Alle disse symptomer kan være tegn på forhøjet blodtryk hos din kat, men det kan også være tegn på andre sygdomme. Så tøv ikke med at tage din kat til dyrlægen, hvis du observerer noget unormalt og bekymrende hos din kat, og tag den som minimum til et årligt dyrlægetjek. Her kan du bede vedkommende om at måle blodtrykket på din kat.

Hvordan måler man blodtrykket på en kat?

Blodtryk på katte måles på næsten samme måde som på mennesker. Dyrlægen bruger et måleapparat, der er specialkonstrueret til hunde og katte. Proceduren er helt smertefri, og der kan måles på enten benet eller halen. Katten skal være rolig ved blodtryksmålingen, og derfor kan det være en fordel, hvis den nervøse kat får lov at blive i sin trygge transportkasse med hovedet væk fra dyrlægen, så dyrlægen kan måle blodtrykket på kattens hale.

Her får Monty målt sit blodtryk hjemme hos os i forbindelse med en filmoptagelse med en dyrlæge. Han er fuldstændig afslappet, og det gør ikke ondt på ham.

Hvordan behandles et for højt blodtryk?

Der kan være mange grunde til, at en kat har for højt blodtryk. Nogen gange kan man ikke finde en årsag, andre gange skyldes det en anden sygdom. Alt afhængig af årsagen til det forhøjede blodtryk, er der forskellige måder, hvorpå din dyrlæge kan behandle din kat. Før en eventuel behandling kan starte, skal dyrlægen udelukke, at blodtrykket er forhøjet af en sekundær årsag. En grundig undersøgelse samt en undersøgelse af blod- og urinprøver er derfor nødvendig for den rette behandling. Det kan lyde dyrt, men det behøver det ikke være. Dertil vil jeg også anbefale, at man forsikrer sin kat. Således vil undersøgelser være langt billigere, og du behøver ikke frygte for store dyrlægeregninger, hvis din kat for eksempel bliver syg.

Dyrlægen kan blandt andet vælge at starte medicinsk behandling op, når der er stillet en diagnose. Dyrlægen vil oftest tage hensyn til hvilken medicinsk behandling, der fungerer bedst for dig og din kat. Når blodtrykket er stabiliseret, er det nødvendigt at kontrollere og holde øje med både blodtrykket og de indre organer. Dette gøres ved en blodprøve og en måling af blodtrykket. Livslang behandling er nødvendig, men det behøver absolut ikke betyde et dårligt liv for katten eller en dyr omgang for din pengepung.

Hvordan er fremtiden for min kat med forhøjet blodtryk?

Så længe din kat er i korrekt behandling, og du har god kontakt med din dyrlæge, kan katten sagtens få et dejligt og ikke mindst langt liv. Hvis din kat er blevet blind forårsaget af det forhøjede blodtryk, behøver det heller ikke være en hindring for, at den kan få et godt liv. Igen handler det om behandling af blodtrykket og god kontakt med dyrlægen. Har du en blind kat, er det en god idé at holde igen med ommøbleringen, idet din kat navigerer rundt i hjemmet via dine møbler.

Pas på din kat uanset alder

Det er korrekt, at ældre katte er i den største risikogruppe, når det gælder forhøjet blodtryk og nedsat nyrefunktion, men det betyder ikke, at yngre katte ikke kan have forhøjet blodtryk. Nogle eksperter anbefaler, at måle blodtrykket jævnligt fra katten er 7 år gammel, men i hvert fald når katten er fyldt 10 år. Er du i tvivl om, hvorvidt din dyrlæge måler blodtrykket på din kat, så spørg endelig ind til det. Det er som sagt både nemt og smertefrit for din kat, og så kan det opdage mange alvorlige sygdomme og være med til at fange dem, inden de udvikler sig og bliver alvorlige for din kat. Så mit råd er “mål, mål, mål nu det blodtryk”! 😉

Jeg håber du kunne bruge dette blogindlæg.

Masser af kærlighed fra
Monty, Molly og Mikala.

Og se så lige her til sidst, hvor nemt og smertefrit det er for Monty at få målt sit blodtryk:

Læs mere

Kender du tegnene på kronisk nyresygdom?

Alle katteejere ønsker bare, at deres katte skal være sunde og raske, men nogle gange bliver vores pelsede venner syge. Kronisk nyresygdom er en almindelig sygdom hos katte, som dog kan behandles, hvis den opdages...

    Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy