Din kats behov i hjemmet, og når den er sammen med dig

Har du styr på dine kats behov, og hvordan du kan opfylde dem? Hvordan bør hjemmet indrettes, og hvilke ting har katten brug for?

Hvad har din kat egentlig behov for?

Katte kræver ikke meget og er mindre kræsne, end vi tror, men det kan være vigtigt, at de små detaljer er i orden, og at katten får nøjagtigt, hvad den har brug for, og ikke hvad vi måske tror, at den har brug for eller selv ønsker.

Kattens fem grundpiller til et kattevenligt miljø

Her giver vi nogle anbefalinger til, hvordan man som katteejer kan tilbyde og opretholde et positivt og sundt hjemmemiljø for katten. Disse kaldes for ”kattens fem grundpiller” og omfatter:

1. En sikker plads (et varmt, trygt sted for katten, hvor den kan være i fred, når den vil).

  • Det kan være noget så simpelt som en papkasse, en hylde i garderoben eller en plads på sengen.
  • Det kan også være en kattekurv eller kattens transportkasse med et tæppe.
  • Pladsen skal helst være over gulvhøjde.

2. Flere særskilte og vigtige nøgleressourcer (mad, vand, kattebakker, legeområder, kradsetræer, hvilepladser osv.).

  • Som en tommelfingerregel skal hver kat skal have sin egen af hver, plus en ekstra (dvs. hvis du har to katte, skal der være tre af hver nøgleressource).
  • Det er ikke altid, at katten er enig med os i vores valg af ressourcernes sted, så hvis katten ikke vil bruge sine ressourcer, kan det være værd at prøve at anbringe dem et andet sted.

3. Mulighed for leg og jagtadfærd (regelmæssige bevægelsesmuligheder i form af leg med legetøj, mennesker eller andre katte).

  • Det kan også være en god ide at fodre katten igennem leg med madlegetøj.
  • Prøv forskellige typer legetøj, og se hvad din kat bedst kan lide.
  • Skift mellem dine kats forskellige stykker legetøj med jævne mellemrum, så den ikke bliver træt af det.

4. Positive eller forudsigelige sociale interaktioner med mennesker (samvær med mennesker, på kattens betingelser, og når den selv har lyst).

  • Lad din kat selv tage initiativ til interaktionen.
  • Lær hvad din kat synes om, og giv den det, den synes om.

5. Et miljø, der tager hensyn til kattens følsomme lugtesans (da katten kommunikerer meget med feromoner og duftsignaler, er det vigtigt, at miljøet ikke er indhyllet i andre dufte).

  • Katten kan ikke lide stærke dufte som parfume, rengøringsmidler, kattegrus med tilsat duft osv.
  • Ting, der bringes ind i kattens hjem udefra, kan udsende ukendte lugte, som katten reagerer på, men som vi ikke lægger mærke til.
  • Det er vigtigt, at katten får lov at markere stedet med feromoner og dufte ved f.eks. kradsemærker og ved at stryge sig mod ting.
  • Det er vigtigt ikke at fjerne din kats markeringer, da det kan få den til at føle sig ængstelig, og den vil være nødt til at markere området igen.

Kattevenlig placering af kattens ressourcer

Udover at katten skal have adgang til vigtige ressourcer, er det også vigtigt, at de placeres korrekt. Det skyldes at kattene f.eks. kan ikke lide at drikke, hvor de spiser, og hverken lide at drikke eller spise i nærheden af de steder, hvor de forretter deres nødtørft. Det er derfor vigtigt at adskille mad- og vandskål fra hinanden, så de ikke står ved siden af hinanden og sørge for, at kattebakken ikke står i nærheden af nogen af disse skåle.

Husk også ikke at placere nogen af kattens vigtige ressourcer på støjende og urolige steder, da dette kan få katten til ikke at ville eller turde bruge dem.

Du er velkommen til at bygge kattens territorium i højden og drage fordel af de ekstra overflader, der kan skabes på denne måde ved f.eks. at bruge hylder, kradsetræer, pladser oven på møbler osv.

Tilpasset til kattens personlighed

Det er også vigtigt at huske på, at disse ressourcer og deres placering skal være tilpasset til din kat – og dens forskellige livsfaser.

Det kan være, at din kat, for eksempel, kan lide en madskål af et bestemt materiale. Måske er glas bedre end plastik? Eller måske kan din kat kun lide et bestemt kattegrus i sin kattebakke, eller at kattebakken ikke er overdækket. Der er du simpelthen nødt til at teste selv og lære, hvad din egen kat bedst kan lide.

Det kan også være, at din kat har et særligt behov af en slags. Katten kan være blevet ældre og have svært ved at hoppe op på ting og måske foretrækker sovepladser i en lavere højde. Du skal blot indrette efter, hvad der fungerer for din kat.

Sådan omgås du bedst med din kat

Et tilpasset miljø er selvfølgelig vigtigt, men hvordan man omgås med sin kat er ligeså vigtigt.

Det er selvfølgelig vigtigt at lære sin egen kats sociale præferencer at kende, men giver vi nogle almene tips til, hvordan man bedst kommunikerer og søger kontakt på kattemanér:

Når du hilser på din kat, er det en god idé at sætte dig på hug, så du er på samme højde som den, og vende kroppen skråt mod katten, så du ikke står lige over for katten, og at du tilbyder kontakt ved at holde en hånd strakt frem. Dette er for at invitere til kontakt, ikke kræve det. Katte er ikke så vilde med tvang.

Et godt tip til at vise katten, at du er venligsindet, kan være at gøre som katten selv og blinke langsomt. Hvis du også kan efterligne kattens kurrende hilsen, vil du optjene ekstra bonuspoint og tiltrække opmærksomhed på kattens egen måde. Tal derefter roligt til katten og kald på den med dens navn.

Når katten derefter kommer hen, kan det en god idé at lade katten selv at indlede interaktionen ved at gnide sig mod din udstrakte hånd, før du forsøger at ae den. De fleste katte kan lide at blive strøget over kinderne og måske ikke altid på resten af kroppen, men prøv dig forsigtigt frem for at finde ud af, hvad din kat kan lide.

Hold også pauser, mens du kæler med katten for at se om katten ønsker mere kontakt, for eksempel ved at den gnubber sig mod din hånd, når du stopper. Dette giver katten mulighed for selv at vælge, og den føler, at du respekterer dens vilje. Vær også opmærksom på andre tegn på, at den værdsætter interaktionen, f.eks. at den ligger/sidder hos dig, læner sig mod dig/din hånd, mens du aer den, langsomt spinder eller blinker langsomt. Hold også øje med tegn på irritation, såsom udvidede pupiller, om katten ruller frem og tilbage på ryggen, prøver at skubbe din hånd væk med en pote, forsøger at kradse, halen begynder at svinge eller huden dirrer.

Ved at give din kat valget og evnen til at bestemme over interaktionen med dig, kan du opbygge du et sikkert, solidt og kærligt forhold til den i overensstemmelse med til grundpille 4.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy