Glem ikke at ID-mærke din kat!

Hvis din kat skulle blive væk eller komme til skade, og nogen finder din kat, kan et ID-mærke være den eneste måde at vide, hvem katten tilhører. 

At ID-mærke din kat er en vigtig del af omsorgen for ​​katten

Det er ikke ualmindeligt, at katte forsvinder hjemmefra i et par timer, dage eller endnu længere, og vi kan alle blive enige om, at når dette sker, vil vi gerne sikre os, at katten finder vej hjem igen. Nogle gange kan det dog ske, at katten ikke kan komme hjem af sig selv og bliver fundet af en anden, og så er det vigtigt at kunne finde ud af, hvem katten tilhører. 

Behov for at kunne identificere hver enkelt kat

En kat kan være let at genkende for sin ejer, men det er ikke sikkert, at hverken naboer eller andre i området ved, hvilken kat det er. Mange katte ser også ret ens ud, især hvis de har en almindelig farve eller mønster, og nogle katte er måske aldrig set i området før, og ingen vidste endda, at den boede der. Derfor er det vigtigt at sørge for at din kat kan identificeres, uanset om du selv ved, hvordan den ser ud og ville genkende den alle ugens dage. 

Et permanent mærke

For at mærke din kat kan du vælge mellem to forskellige metoder, men det vigtigste er, at mærket er permanent og kan løse sin opgave i hele kattens levetid og dermed hjælpe katten med at finde hjem igen.

Chipmærkning 

Dette er den mest almindelige metode og går ud på at indsætte en chip på størrelse med et riskorn med en nål under huden mellem skulderbladene. Dette kan gøres på en vågen kat fra 6 ugers alderen og chippen vil være under kattens hud resten af ​​livet. Chippen kan herefter aflæses med en chiplæser og et unikt ID-nummer registreres og knyttes til en dyreejer. 

Tatovering 

En tatovering involverer at tatovere et unikt ID-nummer ind i venstre øre på en bedøvet kat. Denne markering er synlig uden andre læsehjælpemidler, men kan desværre falme med tiden ligesom alle tatoveringer og blive svær at læse pga. dette eller fordi kattens hud bliver pigmenteret eller pelsen dækker tatoveringen. 

Nogle katte som chipmærkes får også tatoveret et ”c” i øret.

Halsbånd

Som et supplement til de mere permanente metoder kan du også bruge et halsbånd med kontaktoplysninger på for at vise, at katten har et hjem. Det er dog vigtigt, at halsbåndet har sikkerhedsudløser, så katten ikke risikerer at sidde fast eller komme til skade

Det er forskelligt, hvordan det ser ud med love og regler omkring katte, ID-mærkning og registrering rundt omkring i verden, men for din og din kats skyld er det vigtigt for jer, at I fortsat kan leve sammen, uanset om uheldet er forude og din kat går væk i et stykke tid. 

ID-mærkning og registrering er også et vigtigt skridt for at højne kattens status i samfundet og en måde at vise, hvor vigtige vores katte er for os! 

Nye regler

Den første juli 2021 trådte nye regler om mærkning og fremlysning af katte i kraft. Det er fortsat ikke et krav, at en kat er ID-mærket. Men hvis en ikke-mærket kat bliver fundet, så skal den ikke længere fremlyses i 72 timer. De nye regler betyder så, at den som finder en umærket kat, med det samme kan tage ejerskab over katten.

Hvis katten er ID-mærket, skal dem som finder katten fremlyse den inden for 24 timer, og som ejer har man så 24 timer til at hente katten. Ellers overgår ejerskabet til dem, som finder katten.

Derfor er det vigtigt, at man får registreret katten i et centralt register, så ejer og kat hurtigt kan blive genforenet. I Danmark findes der to registre: Det danske katteregister, www.katteregister.dk og Dansk katteregister, www.dansk-katteregister.dk

Husk også at opdatere dine oplysninger i registret, hvis du f.eks flytter eller hvis katten overgår til en ny ejer.

Desuden, hvis man skal rejse med sin kat, uanset om det er på ferie eller flytning til et andet land, så kræves det at katten er ID-mærket. På den måde kan den enkelte kat kobles til vigtige rejsedokumenter såsom pas, vaccinationsattest og/eller antiparasitær behandling, samt helbredserklæring.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy