HAR DU HUSKET AT VACCINERE DIN KAT?

Mange kæledyrsejere tror, at hvis katte vaccineres som killinger, vil de være beskyttet resten af deres liv. Desværre er dette ikke tilfældet!

Efter vaccinationen er immunsvaret højt, og derefter begynder det at falde, indtil niveauet ikke længere er højt nok til at forebygge sygdom. Revaccination stimulerer immunsvaret, så beskyttelsen opretholdes i længere tid.

I de første par uger af livet er kattekillinger normalt beskyttet mod sygdom af den immunitet, de får med modermælken. Dog kan denne immunitet også forhindre at vaccinationer, der gives på dette tidspunkt, har effekt. Beskyttelsen fra modermælken falder gradvist og gør killingen modtagelig for sygdom, men giver også mulighed for at reagere på vaccination. Derfor er det, det bedste tidspunkt at starte et vaccinationsprogram på. For at nedsætte risikoen for at killingen bliver smittet, anbefales den første vaccination normalt ved 8-12 ugers alderen. Killingen bør revaccineres hver 4. uge indtil den er mindst 16 uger gammel.

HVILKE VACCINER BØR JEG GIVE MIN KAT?

Ud over vaccination mod kernesygdommene kattesyge (panleucopeni) og katteinfluenza (calici- og herpesvirus), kan man tale med sin dyrlæge om at vaccinere sin kat mod chlamydia, leukæmi og rabies. Sidstnævnte er ofte et krav, hvis man skal til udlandet med sin kat.

Forslag til vaccinationsprogram for katte

  1. Killingevaccinationerne kan startes fra killingen er 8-12 uger gammel.
  2. I nogle tilfælde vil endnu en vaccine være en god idé. Killingen bør ikke slutte sit vaccinationsprogram på mindst 2 vacciner tidligere end ved 16 ugers alderen.
  3. 12 måneder efter den sidste vaccine kan der gives en revaccination (booster).
  4. Her efter kan man tilpasse vaccinationsprogrammet til kattens livsstil, hvilket vil betyde revaccination med 1-3 års mellemrum. Tal med din dyrlæge om den bedste løsning for netop din kat.
  5. Ud over vaccination mod kernesygdommene kan man som katteejer vælge at vaccinere sin kat mod chlamydia, leukæmi og rabies.

Er du i tvivl, om din kat er beskyttet? Eller hvilke vacciner, den skal have? Og hvor ofte? Kontakt din nærmeste dyrlæge her.

Kattesyge og Katteinfluenza

Kattesyge kan ramme alle katte, men rammer unge katte særligt hårdt. Det er en virus, der hedder panleukopeni, som angriber tarmen og gør katten meget syg med blandt andet voldsom diarré og opkastninger. Katte, der ikke er vaccineret mod kattesyge, bliver meget syge, og ofte vil de dø af sygdommen. Unge katte har en særlig høj dødelighed, hvis de bliver smittet. Katte, som er vaccineret, kan stadig smittes med kattesyge, men som regel vil de ikke få nogen symptomer eller kun mild diarré eller opkastninger.

Katteinfluenza forårsages af to forskellige vira:
Herpes; der er en artsspecifik og meget udbredt virus, smitter ikke mennesker. Symptomerne er nysen, flåd fra næse og øjne, feber, nedsat appetit og eventuel påvirkning af hornhinden.
Calici; der er en meget udbredt luftvejsinfektion hos katte, kan starte med lette forkølelsessymptomer, men kan udvikle sig til lungebetændelse. Graden og varigheden af symptomer kan variere meget og afhænger af kattens immunforsvar og variant af calivirus. Katte, der er vaccineret, kan stadig få katteinfluenza, men vil få det i en langt mildere grad end katte, der ikke er.

Vacciner, du kan overveje

Klamydia; som typisk giver øjenbetændelse. Vaccination mod klamydia bruges især i katterier, og hvor mange katte bor sammen. Nogle kattepensioner kan kræve, at din kat er vaccineret mod klamydia, inden den ankommer.

Smitsom leukæmi; som kan ødelægge kattens immunsystem, så den bliver modtagelig over for infektioner. Symptomerne er ikke entydige, men kan være blodmangel, hudbetændelse og bylder, diarré samt mistrivsel. Sygdommen giver ophav til kræft i blodet og andre organer og ender oftest dødeligt. Smitsom leukæmi findes i visse dele af landet hos vildkatte og kan smitte din kat. Andre steder ses det næsten ikke. Sygdommen kan ikke helbredes.

Rabies; som er en virussygdom, der overføres ved spyt. Det kan for eksempel være, hvis din kat bliver bidt af en inficeret ræv. Det er en alvorlig og livstruende sygdom, fordi virussen angriber nervesystemet og ødelægger hjernevævet. Bliver din kat smittet, og er den ikke vaccineret, kan den ikke helbredes. Rabies findes ikke i Danmark, men vaccination er et krav, hvis du skal udenlands med din kat.

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy