Kattevenlig bolig; aktiv og kreativ indretning til din kat

Hej venner!

I dette blogindlæg vil jeg berette om, hvordan du kan indrette din bolig på en kreativ måde, din kat uden tvivl vil elske.

Mine idéer og tilgang stammer udelukkende fra mit eget liv med katte og min vision om at gøre verden til et mere kattevenligt sted. Jeg håber du kan bruge dem til at få skabt det perfekte hjem til dig og din/dine katte.

En flyvende kat?

Jeg har tit tænkt på, at jeg tror katte ville ønske, at de kunne flyve. Jeg har nemlig aldrig mødt en kat, som ikke elskede at komme op i højden. Især min hunkat Molly elsker at klatre, og hvis det stod til hende, befandt hun sig altid oppe under loftet i vores rækkehus. Jeg er dog temmelig glad for, at vi ikke har flyvende katte. Tænk hvor svært det ville være at fange dem, når de skulle til dyrlægen eller have en pille – 😉

Hvorfor er det så vigtigt at dække din kats behov for at hvæsse kløer og klatre?

At klatre og hvæsse kløer er kattens natur, og det er vigtigt, at din kat har mulighed for det i hjemmet og især, hvis den ikke kan komme udenfor. Katte er født nysgerrige og aktive. De har et naturligt jagtinstinkt, de er gode til at springe og klatre, og du finder ofte en kat øverst oppe i kradsetræet, på toppen af et skab eller på en hylde. Katte hvæsser kløer, så de er skarpe og klar, til der skal fanges et bytte. Er din kat en indekat, det vil sige ikke har adgang til naturen, er det særlig vigtigt, at du aktiverer din kat dagligt. Gør du det ikke, kan den gå hen og blive trist og destruktiv. Dette kan gå ud over dine møbler, som kan ende med at blive kradset i stykker, eller dine hænder, som kan risikere at blive bidt og kradset i ved kontakt med katten.

Hvordan indretter jeg efter min kats behov?

Vi deler kattens liv op i tre perioder:

 • Killing: 0-1 år
 • Voksen kat: 1-11 år
 • Senior kat: 11 år og op

En killing og en voksen kat kan som regel springe og klatre uden problemer. Hvis du observerer, at din kat trækker på det ene ben ved spring eller ikke længere kan klatre og springe op som før, er det vigtigt, at du tager den til dyrlægen og får det tjekket.
En senior kat har godt af at få hjælp til at hoppe op og klatre. Dette kan nemt løses ved at give katten et par ekstra trin, så den ikke skal hoppe lige så højt og langt. Så er din kat en senior kat ligesom Monty, så tænk dette ind i din indretning. Jeg plejer
altid at sige, at jo mere vi kan passe på kattens led og knogler ved ikke at overbelaste den, jo længere tid har vi den, og jo færre gange skal vi til dyrlægen. Derfor er mine forslag til indretning baseret på, at katte i alle aldre kan være med og bliver taget hensyn til.

Når du indretter, skal du sætte dig ind i din kats naturlige behov:

 • Katten er et rovdyr, der vil ligge i skjul.
 • Katten kan lide at ligge højt oppe.
 • Katten kan lide at klatre.
 • Katten vil helst kunne komme op ét sted og ned et andet, så den ikke bliver “fanget” med kun én vej ned.
 • Katten kan lide at gemme sig i huler.

Her ses Monty helt oppe under loftet i sine klatremiljøer.

Molly elsker dette kradsetræ, fordi hun er helt oppe under loftet og har udsigt til hele stuen, og så er hun desuden glad for en rund hængekøje.

Byg i niveauer

Når du indretter efter din kats behov, så tænk i niveauer. Hvis du kender din kat, og det ikke er en, du lige har adopteret, så tænk over, hvor den helst opholder sig. Kravler den altid ned i din åbne skuffe, når du skal have et par sokker, eller ligger den altid i vindueskarmen og kigger ud?

Molly, min hunkat kan lide en blanding af det hele. Hun elsker huler og at komme op i højden. Monty er 11 år gammel og har behov for at have ekstra trin, så han ikke skal hoppe så højt op. Derfor har jeg købt et børnetrin til ham i IKEA, som står for enden af min seng. Så kan han gå op i sengen i stedet for at tvinge sig selv til at hoppe op eller hive sig selv op i forbenene. Det er et af Montys behov, og det opfylder jeg nemt. Mollys behov for at klatre opfylder jeg nemt ved at give hende en kradsestamme i et hjørne af huset, hvor hun kan klatre op og ned.

Når du ser på dit hjem, så prøv at se det gennem din kats øjne:

 • Er der spændende udkigsposter, hvor man kan holde øje med eventuelle fjender og lure på dyr, der skal fanges?
 • Er der huler, hvor man kan gemme sig for fjender og ligge på lur, så man er klar til at angribe, skulle der komme nogen forbi?
 • Er der steder så høje, at menneskene ikke kan nå dig, så du kan ligge i fuldstændig fred og ro?

Dette er naturlige ønsker hos din kat. Selvfølgelig ønsker den også at være i nærheden af dig og måske endda putte sig ind til dig eller ligge i dit skød, men ikke hele tiden. Derfor er det vigtigt, at du får dækket ovenstående behov hos din kat.

Monty ligger højt og holder udkig, mens Molly sidder i en tunnel på gulvet.

Min kat vil ikke bruge sit kradsetræ

Måske du har et stort, flot og højt kradsetræ stående midt i stuen eller i hjørnet af et gæsteværelse. Der er bare ét problem; din kat bruger det slet ikke. Dette er faktisk ikke unormalt, men som regel meget let at løse. Tænk over din kats personlighed og behov. Er den meget social? Så gider den nok ikke bruge et kradsetræ, som er gemt væk i et rum, du aldrig opholder dig i. Står kradsetræet et hektisk sted i dit hjem, et sted hvor børn og voksne hele tiden passerer, kan det være derfor din kat ikke ønsker at ligge i træet. Det er simpelthen ikke afslappende, fordi den bliver forstyrret i at slappe af. Her skal kradsetræet måske rykkes ind i et hjørne af et værelse, hvor der er mindre aktivitet. Så bruger din kat ikke sit kradsetræ, så overvej om placeringen kunne være bedre.
Molly elsker hængekøjer og højder, men havde jeg et kradsetræ med en hængekøje i, som hang lige over gulvet, ville hun højst sandsynligt vælge den fra på grund af placeringen.

Bliver mit hjem overtaget af kradseting?

Jeg kan godt forstå, hvis du bliver bekymret for, om dit hjem kommer til at ligne et helt kradsetræ, bare fordi du vil gøre din kat tilfreds. Heldigvis behøver det ikke være så voldsomt og kompliceret. Der findes nemlig mange forskellige kradsemiljøer, så
det vil være muligt at finde noget, der matcher din stil og din kats behov.

Her er et eksempel på et neutralt skjulested til en kat oppe under loftet.

Vær kreativ med dine møbler

Er du på budget, eller kan du bare ikke finde et design, der passer til din stil, så kan du også sagtens bruge de møbler, du har i forvejen.

 • Byg henover et højt klædeskab i dit soveværelse, således at din kat kan hoppe op på det på den ene side og ned igen på den anden side. Læg en blød pude ovenpå skabet og vupti, du har en god soveplads til din kat højt oppe.
 • Tag en skuffe ud af en kommode, og lad din kat kravle ind og sove der.
 • Læg en blød pude i en reol i din stue, og sørg for at din kat kan hoppe op – så har den en soveplads i nærheden af dig.
 • Klip et hul i en papkasse, læg kassen på gulvet og se, hvad din kat siger til dette nye fantastiske sted, den kan lege gemmeleg.

Det er kun din fantasi, der sætter grænser, og din kat vil elske det, du finder på.

En kat leger gemmeleg i en papkasse.

Du kan også gå all in!

Det kommer nok ikke bag på nogen, at jeg ikke har det mindste imod, at mit hjem er fyldt med sjove og kreative ting til Monty og Molly. Prøv engang at se, hvordan jeg havde indrettet min gamle 3-værelses lejlighed. Monty kunne løbe rundt oppe under loftet i det meste af lejligheden, og han elskede det. Jeg er lige flyttet og planlægger, at det skal se sådan ud igen. Molly vil også elske det!

Når det kommer til katte-indretningen af vores hjem, har vi alle forskellig smag og stil, og vores katte har forskellige behov. Derfor er min opfordring til dig at bruge dette blogindlæg som inspiration til at finde ud af, hvad netop DIN kat har brug for af klatremiljøer, huler og sjov i netop dit hjem. Når du har en god idé, så søg på nettet efter inspiration, så du kan finde det, der passer ind i dit hjem både pladsmæssigt og stilmæssigt.

Byg dit hjem op efter både dit og din kats behov, og nyd at se din kat udfolde sig og have en fest i jeres fælles hjem.

Kærlighed,
Mikala

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy