Killing – den første tid med din kat

Din kat har ikke ni liv. Til gengæld er dens liv inddelt i fire faser, der stiller forskellige krav til dig som ejer. Den største del af sit første år er katten killing, og når den nærmer sig et år er den ungkat og således rykket til fase to. Hvornår overgangen sker er svært at sige. Men det er i sit første år, den skal lære alle de færdigheder, den skal bruge resten af livet. Læs med, og få nogle gode råd til, hvordan du giver din killing de bedste betingelser for at vokse sig stor, tryg og tilfreds. 

Væn din killing til verden

Når din nye killing flytter ind hos dig, er den 12 uger eller ældre. Den har hos sin mor og søskende allerede gennemgået to socialiseringsfaser, og det er vigtigt, at den fortsætter med at socialisere sig hos dig, så den bliver tryg ved ”den store verden”. Her er nogle idéer til hvordan:

  • Undlad for mange besøgende i den første tid med din killing. Lær hinanden at kende uden forstyrrelser. 
  • Invitér senere hen voksne og børn hjem til jer, så den lærer at omgås mennesker i alle størrelser. Sørg for, at de hilser på killingen på dens præmisser. 
  • Lad killingen være med, når du gør rent og ordner ting i hjemmet. 
  • Lad transportkassen stå fremme, så den kan bruge den til f.eks. at sove i og således bliver tryg ved den. 
  • Når din killing er tryg ved transportkassen, kan du køre en tur med killingen, så den vænner sig til at blive transporteret. 
  • Væn killingen til at blive håndteret af dyrlægen – det vil gøre det meget nemmere ved fremtidige vaccinationer og sundhedstjek. Du kan selv hjælpe med tilvænningen ved f.eks. at røre forsigtigt ved ører og poter samt kigge på tænderne, når du kæler med den. 

Kan din killing opdrages?

Din killing kan ikke opdrages i samme grad som en hund – langt fra faktisk. Men selvom kattens naturlige instinkt er, at den går sine egne veje og ignorerer, hvad andre ønsker eller kræver, så kan du lære den forskellige færdigheder, hvis du er tålmodig. Det kan dog sagtens ske, at du lærer den noget, som den stopper med igen.

Fra naturens side lykkes kun én ud af ti jagter, og det kan have stor indflydelse på ”opdragelsen”. Kunsten er at finde ud af, hvad der motiverer din killing. Det kan være en godbid, kæletid eller måske en bestemt leg. Brug det til at opmuntre til en bestemt adfærd og beløn killingen, så snart den gør det, du ønsker. På den måde får I skabt en særlig forbindelse mellem jer, hvor den er med på, hvor dine grænser går. Hjælper du din killing til at lære fra den er helt lille, bliver den hurtigt en både glad og vellidt kat. 

 

Skab gode rutiner for din killing

Ingen ønsker mere end dig, at din nye killing falder hurtigt til i sit nye hjem hos dig. Det bedste, du kan gøre for at fremskynde processen, er at skabe nogle gode faste rutiner. Helt ligesom små børn holder killinger af, at tingene foregår på samme måde hver dag. Her er nogle idéer til, hvad du kan gøre:

  • Spisetid: Din lille killing skal fodres ofte, men når den bliver ældre, kan den nøjes med to daglige måltider med dåsemad. Den vil vænne sig til denne overgang, men det er en god idé at overholde spisetiderne, så den ikke forventer mad forgæves. Tørkost bør dog altid stå fremme, da katte foretrækker mange men små måltider.  
  • Toiletbesøg: Kattens natur er at vaske sig flere gange dagligt, og den vil lære at bruge kattebakken hurtigt, hvis du viser den, hvor den er. Husk at rengøre kattebakken ofte, da katten foretrækker et rent toilet, og stil den et sted, hvor katten kan besørge i fred. 
  • Legetid: Allerede fra din killing er fem uger gammel, begynder den at udvikle sin jagtadfærd. Hvis ikke det naturlige jagtinstinkt stimuleres, vil den begynde at kede sig og blive sløv – for katte er jagten det sjoveste i verden, så sørg for at stimulere den via leg. Især for indekatten er det vigtigt, at du leger med den flere gange om dagen. Brug legetøj, som din kat kan jagte, daske efter og fange. Jo ældre killingen bliver, des mere avancerede skal legene være, så den fortsat udvikler sig. 
  • Kæletid: Ligesom din killing har behov for mad hver dag, har den også behov for at blive kælet med. Vælg nogle tidspunkter i løbet af dagen, hvor du har tid og ro til at give den masser af opmærksomhed, og hold gerne fast i ”nussetiderne”, så din killing ved, hvad den kan forvente. 
  • Sengetid: Din killing kan have mange reder og huler rundt omkring i huset, men den finder ofte et sted, den foretrækker at sove. Når din killing er gået i seng, bør du ikke forstyrre den.  

Vær sikker på, at din killing har det godt

Der er udelukkende fordele ved regelmæssigt at tjekke din killings helbred. Og det er en rigtig god idé at gøre det til en vane at se den efter fra den er helt lille. For hvis din kat ved, at der ikke er fare forbundet med det, vil det være langt nemmere at tage den til undersøgelser, vaccinationer og sundhedstjek fremover. Sådan tjekker du din killings helbred derhjemme: 

  • Vælg et sted til undersøgelsen, den godt kan lide. Fx på dit skød eller i en god stol. 
  • Lyt til dens vejrtrækning – den skal være regelmæssig.
  • Kør roligt hænderne ned langs ryggen og maven og kontroller, at ingenting virker usædvanligt. 
  • Tjek killingens ører – der skal hverken være ridser, mørk ørevoks eller betændelse.
  • Tjek dens øjne for udflåd, betændelse eller skader – husk aldrig at røre selve øjet.
  • Åbn forsigtigt killingens mund, og se den efter for knækkede tænder, betændt tandkød og plak. 
  • Tjek næsen – den skal være kølig og fugtig. Er der skorper på den, eller nyser killingen meget, er det tegn på forkølelse. 
  • Tjek killingens poter efter for knækkede eller manglende kløer. Undersøg også trædepuderne og den bløde hud mellem dem forsigtigt. 
  • Notér et årligt sundhedstjek hos dyrlægen i din kalender, og husk altid at kontakte dyrlægen, hvis du er det mindste bekymret for noget omkring din killing. 

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy