Succes med at sammenføre to katte

Hej venner!

I dette blogindlæg vil jeg beskrive den bedste måde, man kan sammenføre to katte på. Gennem mit liv har jeg sammenført flere katte, og senest Monty og Molly i 2018. Jeg håber, du kan bruge noget af min erfaring til at få succes med at sammenføre dine katte.

Den helt rigtige metode

Da Molly i slutningen af 2018 kom ind i vores liv, var det egentlig meningen, at hun kun skulle i pleje hos os. Vi var udmærket klar over, at Monty generelt ikke bryder sig om andre katte, og dette ville vi respektere.

Jeg erkendte dog ret hurtigt, at det ville blive svært for mig at finde et nyt hjem til Molly, udelukkende fordi jeg temmelig hurtigt følte, at hun bare hørte til hos os. Hendes legesyge sind, ikke-dominerende adfærd og ikke mindst det, vi tænker er den samme kromosomfejl som hos Monty, kunne måske være et perfekt match til ham.

Jeg begyndte derfor at lede efter metoder til, hvordan jeg kunne sammenføre Monty og Molly på den bedste måde. Jeg ville vide alt, der var at vide, alle de ting man skal gøre og ikke mindst alle de ting, man ikke skal gøre.

Jeg fandt hurtigt frem til en metode, som rigtig mange mennesker har haft stor succes med – en metode, der stammer fra den amerikanske katteekspert, Jackson Galaxy. Denne metodes tre trin blandet med mine egne erfaringer vil jeg beskrive i det følgende.

Trin 1: Basen

Inden din nye kat kommer hjem, skal du forberede et rum til den, hvor den kan opholde sig i minimum de første par uger. Det skal ikke være et gennemgangsrum, og det skal være et rum, din gamle kat kan undvære i den periode. Et kontor eller gæsteværelse er typisk at foretrække.

På dette værelse laver du en base til din nye kat. Der skal være alt det, den har brug for:

  • Vand og mad
  • Kattebakke
  • Kattehule
  • Kradsetræ
  • Legetøj

Du kan med fordel sprøjte lidt Feliway ud i rummet, da det virker beroligende på katte i stressede situationer. Læs evt. mit blogindlæg om “Ny kat i hjemmet” med tips og tricks til at få din nye kat roligt på plads i det nye hjem.

Når basen er på plads, og du kommer hjem med din nye kat, skal du sørge for, at kattene ikke ser hinanden. Gå direkte ind i basen med din nye kat. Stil transportkassen på gulvet, og lad katten komme ud i sit eget tempo. Gå gerne ud af rummet, sluk evt. lyset, og giv katten fred til at finde ud af, hvor den er havnet henne.

Når din nye kat har vænnet sig til sin nye base og viser tydelige tegn på, at den rigtig gerne vil ud af rummet, er det tid til næste trin. Det skal lige siges, at der kan gå få dage og op til mange uger, før din kat er klar til at udforske mere end basen. Det kommer helt an på kattens personlighed og eventuelle traumer, den har med sig. Så tag én dag ad gangen, og tilbring en masse tid i basen med din nye kat, så den lærer både dig og rummet at kende.

Trin 2: Duft

Når din nye kat gerne vil ud af basen, er det tid til at bytte dufte mellem kattene. De skal ikke møde hinanden endnu, men kun lære hinandens dufte at kende. Dette gør du i to trin:

  • 1: Bytte duft via ting
  • 2: Bytte duft via rum

Bytte duft via ting

Bytte duft via ting er det, du skal starte med.

Det gør du ved at tage et tæppe (eller andet), din nye kat har ligget på, og lade din gamle kat dufte til tæppet i dens rolige omgivelser – så ikke i basen. Du må her meget gerne give en godbid eller din kats yndlingsfoder, imens den bliver præsenteret for den nye kats duft.

Den nye kat skal også lære din gamle kats duft at kende. Tag et tæppe eller legetøj fra din gamle kat med ind i basen. Igen må du meget gerne give en godbid, imens den bliver præsenteret for din gamle kats duft.

Når du mærker, at begge katte er rolige, ikke hvæsser eller strinter på den anden kats ting, går du videre til at bytte duft via rum.

Bytte duft via rum

Som overskriften fortæller, skal kattene her udforske hinandens dufte via et rum.

Lad din nye kat udforske et nyt rum, som din gamle kat ikke er til stede i. Det kan f.eks. være et toilet. Kattene må stadig ikke se hinanden, så din nye kat skal derfor ud i det nye rum, uden at din gamle kat opdager det.

Imens din nye kat udforsker det nye rum, kan din gamle kat udforske din nye kats base. Dette skal være under opsyn, for din gamle kat må ikke blive stresset af dette og f.eks. ende med at strinte op af noget i basen. Der skal kun snuses og udforskes i duftene. At kattene hvæsser er helt normalt.

Når din nye kat har udforsket det nye rum lidt tid, sætter du den tilbage i basen igen.

Når begge katte er rolige i at dufte til hinandens ting og rum, er det tid til næste og sidste trin.

Trin 3: Øjenkontakt

Trin 3, som er det sidste trin, handler om, at kattene skal se hinanden.

Jeg vil helt klart anbefale dig at få fat i et gitter til en dør, eller et stort tremmebur, som du kan sætte op til den åbne dør i rummet med basen. Læg derefter et tæppe henover gitteret, så kattene nu kun er adskilt af tremmer og et tæppe. Kattene fodres så på hver side af tremmerne, så de kan lugte og høre hinanden, men ikke se hinanden.

Se i klippet, hvordan jeg gjorde.

Dette skal du gentage ved alle måltider, kattene får. Så snart de er færdige med at spise, skubber du buret ind i basen og lukker døren igen. Det vigtigste er nemlig ikke, hvor længe døren er åben, men at mødet altid ender positivt. Så hold disse møder korte, indtil begge dine katte virker afslappede under måltidet. Hvis en af kattene udviser tegn på aggression, skal du stoppe mødet øjeblikkeligt og gå et trin tilbage til igen at bytte duft.

Når du føler dig i tryg i at begge katte er klar til det, løfter du ganske få centimeter op i tæppet, så de kun lige kan ane hinanden. Dette skal stadig kun gøres ved måltiderne, og husk at det skal slutte positivt, så lad være med at tage nogen chancer.

Jo langsommere du går frem, jo større sandsynlighed er der for, at dine katte bliver venner fra starten. Det er enormt svært at råde bod på et negativt første møde.

Som dagene går, løfter du lige så langsomt tæppet, så kattene til sidst kan sidde og se hinanden, mens de spiser.

Kattene vil formentlig gå hen og snuse til hinanden, men fordi de har duftet hinanden, mens de har fået deres yndlingsmad, sunde godbidder eller generelt bare deres måltider, vil de forhåbentligt associere duften af den anden kat med noget positivt. Hvis de hvæser af hinanden, er dette helt normalt, og fordi katte som tidligere nævnt er meget territoriale dyr, kan det desværre også ske, at de vil forsøge at gå til angreb på den anden. Derfor er det vigtigt, at de hele tiden er adskilt af gitteret. Udviser de tegn på aggression, skal du gå et trin tilbage.

Når kattene er nået dertil, hvor de bare snuser til hinanden gennem tremmerne, kan du fjerne tremmerne og lade dem mødes. Her skal du sørge for at holde dem aktiveret imens. Leg med dem, og få deres opmærksomhed, så de ikke fokuserer for meget på hinanden, men i stedet på legetøjet og ikke keder sig. Når et møde er gået godt, så afslut det, mens det er positivt. Det kan være to minutter er nok, og så sætter du din nye kat ind i basen igen. Sådan bliver du ved, indtil du føler dig helt tryg i, at de kan være frie sammen uden slåskamp, hvæs eller andet optræk til negativ kontakt.

Jeg havde forventet og regnet med, at det ville tage flere måneder at introducere Monty og Molly til hinanden, mest fordi Monty ikke bryder sig om andre katte. Det var dog ikke tilfældet! Det tog kun et par uger, før begge katte havde en fest sammen og løb frie rundt i hele huset. Jeg er helt sikker på, at det er en god blanding af den metode, vi brugte, og så fordi vi var så fast besluttede på, at møderne mellem dem altid skulle ende positivt. Vi gav dem simpelthen den tid, de begge havde brug for, hvilket er det bedste, du kan gøre for dine katte. Hvis det tager to måneder, før dine katte kan leve frit sammen i hjemmet, lyder det måske af lang tid. Men to måneder ud af et helt katteliv, er jo egentlig ikke ret meget, hvis resultatet er to katte, som er glade for hinanden i deres lange katteliv sammen med dig.

I er meget velkomne, I er velkommen,

Kærlighed og potedask,

Monty, Molly & Mikala

Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Weidekampsgade 14 | DK-2300 København S | Data Privacy